La lluita contra la pandèmia

La vacuna de Pfizer perd eficàcia als sis mesos però continua evitant la malaltia greu

Els nivells de protecció d’aquesta vacuna baixen del 91% al 84% sis mesos després de les dues punxades, apunta un ‘preprint’ publicat aquest dimecres

La vacuna de Pfizer perd eficàcia als sis mesos però continua evitant la malaltia greu

EFE / CHAMILA KARUNARATHNE

1
Es llegeix en minuts
Reuters

L’eficàcia de la vacuna contra la Covid-19 de les farmacèutiques Pfizer i BioNTEch no es pot resumir amb una sola xifra. Segons apunta l’estudi de seguiment de més de 44.000 voluntaris, aquesta fórmula té una eficàcia del 91% en els dos mesos posteriors a la vacunació completa. Els nivells de protecció d’aquesta vacuna baixen fins al 84% sis mesos després de les punxades corresponents. Segons aquestes dades, doncs, els índexs d’eficàcia d’aquesta vacuna baixarien una mitjana d’un 6% cada dos mesos. Almenys pel que fa a evitar casos simptomàtics de Covid-19.

Notícies relacionades

L’altra cara de la moneda són els casos greus de Covid-19. Mig any de seguiment dels primers pacients vacunats amb aquesta fórmula corrobora que, tot i que la vacuna no aconsegueixi esquivar del tot el virus, les punxades contra el coronavirus sí que eviten la cara més dura de la malaltia. Les dades presentades per aquest últim estudi, de fet, apunten que aquesta vacuna té una eficàcia del 97% per evitar els casos greus de Covid-19. Fins i tot després d’una sola dosi. 

El treball, i per tant les seves conclusions, s’han publicat aquest dimecres com a ‘prepint’ al portal ‘MedRxiv’ i encara no ha sigut revisat per un panel d’experts independents.