La Diputació de BCN pagarà les despeses de l’incendi de l’Anoia

  • La presidenta de la Diputació, Núria Marín, s’ha reunit amb els alcaldes i propietaris de boscos de la zona

  • Promet fer front a totes les despeses per la catàstrofe i fer un pla per preservar la zona

La Diputació de BCN pagarà les despeses de l’incendi de l’Anoia

MARC VILA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Diputació de Barcelona activarà els seus fons d’emergència per fer front a les despeses del desastre ecològic per l’incendi forestal que ha calcinat 1.500 hectàrees a la comarca de l’Anoia. La presidenta de l’ens, Núria Marín, s’ha reunit amb els alcaldes de Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa María de Miralles i ha dit que posaran a disposició dels municipis «tots els recursos necessaris». També ha promès recursos de la Diputació amb tècnics forestals per repoblar el lloc i ordenar el terreny perquè no es produeixi cap altra debacle.

Els fons d’emergència de la Diputació també es van activar per frenar els danys ocasionats pel temporal ‘Gloria’, o durant l’emergència del coronavirus. Aquesta vegada, faran servir aquests fons perquè els alcaldes puguin pagar els costos derivats de l’incendi. En particular, ha dit Marín, finançar les cisternes d’aigua que han utilitzat, en alguns casos d’espais privats. Per exemple, també es podrien destinar a arreglar carreteres que puguin haver quedat fetes malbé.

Marín també els ha promès als alcaldes, amb molt pocs habitants i poca capacitat tècnica municipal, que els oferiran tècnics de la Diputació perquè puguin tramitar ajudes econòmiques o certificats arran de l’incendi. A més, ha assegurat que enviaran tècnics forestals que treballen per a la Diputació a les parcel·les calcinades i els boscos d’aquests municipis per elaborar un pla forestal. «Potser caldrà talar arbres i preparar el terreny de cara a l’hivern, preveient que les pluges no erosionin encara més el terreny», ha explicat Marín.

Notícies relacionades

«Destinarem tots els fons que facin falta perquè els ajuntaments puguin fer front als desperfectes ocasionats per l’incendi», ha exposat Marín, que, no obstant, no ha quantificat les quantitats que hi destinarà. Marín també ha defensat la tasca que desenvolupa aquest ens supramunicipal per netejar les superfícies forestals, i és que el 50% de la superfície de la província de Barcelona són boscos. «Cada any destinem cinc milions d’euros en prevenció forestal. Que probablement siguin insuficients però contribueixen al territori», s’ha defensat la també alcaldessa de l’Hospitalet.

Crida l’atenció que els fons aportats per la Diputació només actuen als municipis que estan ubicats a la província de Barcelona, tot i que aquest incendi ha afectat dues comarques, l’Anoia i la Conca de Barberà. La segona, que és on es va originar el foc, pertany a la província de Tarragona, i hauria de ser la Diputació d’aquesta província la que faci el mateix perquè els alcaldes puguin fer front a totes les despeses a les quals s’enfronten. De moment, els Agents Rurals investiguen les causes del foc. Les hipòtesis manegen diferents causes: una burilla mal apagada o una guspira generada pel motor d’un vehicle o algun tipus de maquinària.