Tragèdia anunciada

Els bombers ja van avisar: 51 incendis aquest juliol

  • Els tècnics ja es van mostrar preocupats a principis d’aquest mes sobre les zones de l’Empordà i els boscos de la corona metropolitana de Barcelona.

  • En els últims deu anys les comarques de l’Alt Empordà i la Ribera d’Ebre han concentrat el nombre més elevat de sinistres provocats pel foc.

Els bombers ja van avisar: 51 incendis aquest juliol

Efe / Susanna Sáez

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dels 375 incendis forestals que s’han declarat aquest any 2021 a Catalunya, 51 s’han produït aquest mes de juliol. No és una dada qualsevol, és preocupant. Sobretot perquè des de fa dies que els experts en el tema i els mateixos Bombers de la Generalitat estan avisant del risc. L’‘onada de calor’ i les condicions de les zones forestals s’han convertit en la metxa perfecta per incendiar els boscos i tancar un any que sembla complicat.

La zona de l’Empordà, tant el Baix com l’Alt, i els boscos de la corona metropolitana de Barcelona s’han convertit en autèntics calders amb l’increment de les temperatures, unides als canvis de vent i a una vegetació que fa molts mesos que no veu aparèixer l’aigua de la pluja en condicions acceptables.

Veníem d’un 2020 bastant ‘bo’, amb només 132 hectàrees cremades en 289 incendis, tot i que les seqüeles del confinament i les condicions climatològiques també van ajudar a obtenir unes xifres que van rebaixar el ‘millor’ any quant a sinistres forestals el, 2018, quan només es van registrar 312 incendis amb tot just 14,33 hectàrees cremades.

Un any complicat

Al ritme que es porta aquest any, els experts consideren que s’han d’extremar les precaucions o estarem novament en vista d’un any negre, com el 2019, el 2017 o el 2016, quan els incendis forestals que van assolar el país van cremar 5.077, 1.294 i 2.011 hectàrees, respectivament. Si ens remuntem a l’última dècada, a Catalunya s’han produït 5.241 incendis, amb més de 29.000 hectàrees calcinades, amb l’Alt Empordà (més de 9.000 hectàrees) i la Ribera d’Ebre (8.000 hectàrees) com les zones més castigades

El 2021, des de l’1 de gener passat, l’Alt Empordà (419 hectàrees), el Baix Llobregat (206 hectàrees), el Segrià (50 hectàrees) i la Conca de Barberà (42 hectàrees) tenen el dubtós honor d’encapçalar les comarques amb més sinistralitat forestal.

Hi ha hagut un canvi de tendència pel clima i per les condicions en què es troben els boscos, i el mapa d’incendis de Catalunya s’ha anat modificant, pujant més cap al nord, sobretot perquè les pluges han calat millor a les zones del sud del país. A més de l’Empordà, les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès o el Maresme són les que es troben en més risc d’incendi.

Temperatures elevades

Notícies relacionades

A més, el juliol sol ser el mes més calorós de l’any, i en aquest 2021 les temperatures han sigut superiors a altres anys, ja que han arribat a xifres superiors als 35 graus a moltes comarques, cosa que complica encara més el control dels incendis atesa la facilitat del bosc per combustionar en vista de qualsevol estímul (extern o natural) que rebi. La prudència i avisar davant qualsevol indici d’incendi són clau per a una lluita que cada any es repeteix inexorablement.

Catalunya es prepara per a uns mesos intensos en la batalla contra el foc. Aquest mes ja hem vist la cara de la tragèdia ambiental i forestal en els incendis actuals de Torroella de Montgrí (estabilitzat però encara actiu), els produïts a la serra de Collserola de Barcelona, els recents de les zones d’Ager, Viladecans,Martorell, Castellví i Ventalló. També s’han declarat incendis a l’Alt Urgell, les Garrigues, el Vallès Oriental, l’Anoia, el Bages, i diversos municipis del Baix Llobregat, el Vallès Occidental, la Selva i el Solsonés, tot i que la majoria d’aquests de baixa intensitat.