Segons un estudi

La vacuna de Janssen és menys efectiva davant la variant delta

Les conclusions de la investigació reforcen la idea que els vacunats amb aquest producte d’una sola dosi podrien requerir un reforç amb vacunes d’ARN missatger

Sanidad inyectará las primeras 5.000 dosis de Janssen esta semana

Sanidad inyectará las primeras 5.000 dosis de Janssen esta semana

1
Es llegeix en minuts
EFE

La vacuna contra la Covid-19 del laboratori Janssen, filial de la multinacional nord-americana Johnson & Johnson (J&J), és molt menys efectiva davant la delta i altres variants que davant el virus original, segons suggereix un nou estudi publicat als Estats Units.

L’informe, que no ha sigut encara revisat ni publicat en una revista científica, va ser donat a conèixer aquest dimarts per un equip de la Universitat de Nova York i recollit avui per diversos mitjans, i es basa en una sèrie d’experiments en laboratori amb mostres de sang.

Tot i que l’eficàcia de la vacuna en condicions reals podria ser diferent, les conclusions de l’estudi reforcen la idea que els vacunats amb aquest producte d’una sola dosi podrien requerir un reforç amb vacunes d’ARN missatger com les de Pfizer i Moderna.

Les dades, segons els autors, remarquen la importància de vigilar les infeccions entre vacunats que resultin en casos severs de Covid-19 i «suggereixen el benefici d’una segona immunització [...] per augmentar la protecció contra les variants».

L’estudi contradiu alguns informes publicats per J&J aquest mes, que apuntaven que la vacuna és efectiva contra la variant delta fins i tot mesos després d’haver-se administrat.

No obstant, aniria en línia amb les conclusions d’estudis recents que apunten a una efectivitat molt limitada de la vacuna d’AstraZeneca, de tipus similar a la de Janssen, quan se n’administra només una dosi.

En el cas d’AstraZeneca, que té una pauta de dues dosis, aquestes investigacions assenyalen una immunitat molt important una vegada rebuda la segona punxada.

Notícies relacionades

La variant delta, molt més contagiosa que la soca original del coronavirus, és ja el majoritari a bona part del món i està desencadenant un important augment de casos a molts països.

Als Estats Units, la delta representa ja el 83% dels casos seqüenciats, un augment dràstic respecte al 50% que suposava la setmana anterior, segons dades facilitades ahir per les autoritats.