Memòria històrica

El prior Cantera avança que els benedictins no ho posaran fàcil per deixar el Valle de los Caídos

  • «La nostra presència al Valle no depèn únicament ni exclusivament de l’existència de la fundació, sinó que té altres fonaments de pes que no es poden anul·lar sense més ni més»

El prior Cantera avança que els benedictins no ho posaran fàcil per deixar el Valle de los Caídos

David Castro

2
Es llegeix en minuts

El prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, ha assegurat que la seva presència a l’abadia no depèn únicament i exclusivament de la Fundació de la Santa Cruz del Valle de los Caídos sinó també d’altres fonaments «que no es poden anul·lar sense més ni més». Així ho indica Cantera en una carta dirigida als pares dels nens de l’escolania i enviada dimarts passat, abans que el Consell de Ministres aprovés l’avantprojecte de llei de memòria democràtica, que declara l’extinció de l’esmentada fundació.

«La nostra presència al Valle no depèn únicament ni exclusivament de l’existència de la fundació, sinó que té altres fonaments de pes que no es poden anul·lar sense més ni més», assegura el prior en la missiva, a què ha tingut accés Europa Press. En aquest sentit, Cantera anima a la «serenitat» malgrat que assenyala que les notícies que apareixen als mitjans de comunicació sobre la llei de memòria democràtica i el Valle «poden resultar molt inquietants, i més en la manera i amb la malvolença amb què alguns mitjans en parlen».

Així, tot i que afirma que «no és una bona dada» que el text legislatiu contempli l’extinció de la Fundació de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, afegeix que «no diu res de la desaparició o expulsió» de la comunitat benedictina ni de l’escolania.

Així mateix, recorda que el que ha fet el Govern és aprovar l’avantprojecte de llei perquè al setembre comencin els tràmits al Congrés dels Diputats, «on tot el debat pot durar mesos o, fins i tot, prolongar-se un any»; i tot i que afegeix que «és probable que vulguin agilitar-ne l’aprovació, assenyala que també hi haurà «recursos i factors que poden demorar el procediment». Precisament, indica que «almenys un partit polític interposarà un recurs d’inconstitucionalitat».

Notícies relacionades

A més, explica que, una vegada que la llei quedi aprovada per les Corts, s’hauria de regular el nou règim jurídic del Valle per un reial decret que, «en cas de ser francament negatiu» per ells, es podria recórrer i això suposaria una altra prolongació en el temps».

Mentrestant, el prior convida a «guardar la pau i la calma» i afegeix que els monjos seguiran la seva vida al Valle i el curs acadèmic «amb tota tranquil·litat i normalitat». «Sabent que Déu i la nostra Mare celestial vetllen per tots nosaltres», acaba dient.