Cinquena onada

Astúries imposarà un toc de queda d’una a sis de la matinada i noves restriccions als municipis amb més contagis

  • El conseller de Salut fa una «crida a la prudència»: «No deixem de treballar per frenar el virus, però tampoc en la recuperació»

Astúries imposarà un toc de queda d’una a sis de la matinada i noves restriccions als municipis amb més contagis

LNE

2
Es llegeix en minuts

La situació de la cobertura vacunal a Astúries en edats avançades ha sigut, en paraules del conseller de Salut d’Astúries, Pablo Fernández Muñiz, el que ha salvat la regió d’aquesta cinquena onada del coronavirus. «Si haguéssim estat a la mitjana de vacunació d’Espanya, per les característiques de la nostra població –molt envellida– hauríem tingut una mortalitat molt més alta», va avisar el màxim responsable de la salut asturiana. Ho ha fet en una roda de premsa aquest matí en què ha comparegut acompanyat de la gerent del SESPA, Concepción Saavedra i el cap d’Alertes i Emergències Sanitàries d’Astúries, Miguel Prieto, i en què ha fet una crida a la prudència i s’han anunciat noves restriccions als consells que més pateixen els contagis, avança ‘La Nueva España’, de Prensa Ibérica.

Fernández Muñiz va reconèixer que la incidència a Astúries és encara més gran que la de la resta d’Espanya. «La corba d’incidència s’està començant a aplanar, però molt lentament. Tot i que el percentatge de pacients ingressats és més baixa que en altres comunitats», va explicar sobre la realitat regional. En aquest sentit el Principat, que ja porta dies en nivell d’alerta màxima quant a incidència, ha saltat a més en les últimes hores al nivell 1 d’alerta assistencial per ocupació hospitalària i «estem acostant-nos al nivell 2».

I aquest és el moment de canvi. Perquè, quan la regió arribi a aquest punt (el de nivell màxim d’alerta per contagi i nivell mitjà d’alerta per ingressos hospitalaris), «el que toca és que passem a activar el nivell de risc 4 Plus en diversos consells amb alta transmissió. Hauríem de posar en marxa restriccions que ajudin a frenar els contagis. I algunes tenen a veure amb drets fonamentals que han de passar per l’autorització del Tribunal Superior de Justícia d’Astúries», va explicar el conseller, fent una «crida a la prudència» general.

Notícies relacionades

Miguel Prieto, per la seva banda, va insistir a destacar el lleugeríssim descens que s’està observant tant en la incidència acumulada tant en 7 com en 14 dies, una cosa que miren amb esperança des del sistema de Salut. De tota manera «cal mantenir la prudència perquè hi ha un nivell molt alt de positius», va recalcar. A més, els contagis en joves ja comencen a afectar altres grups de població i l’ocupació total per Covid als hospitals asturians és del 3,98% a les plantes i de 6,71% a les uci. És precisament aquesta ocupació dels hospitals i l’alt nivell que té la transmissió el que farà que «en els pròxims dies» sigui molt possible que determinats consells passin al nivell màxim d’alerta i, per tant, sigui allà on s’hagin d’aplicar restriccions. Arribat aquest cas, Salut aprovarà les següents restriccions:

  • Tancament de l’interior de l’oci nocturn com a la resta de la comunitat.

  • Toc de queda de la 1 a 6 de la matinada.

  • Restricció dels grups: 6 persones en interior d’espais tancats i 10 en exteriors.

  • Valoració dels esdeveniments multitudinaris que estiguin aprovats pels municipis i que haurien de tornar a avaluar-se.

Actualment hi ha 108 pacients ingressats a planta als hospitals asturians. La mitjana d’edat és de 59,2 anys en un rang de 13 a 98 anys.