Més de 7.500 contagis

La Rt torna a baixar un punt a Catalunya, però les ucis superen les 400 persones

El conseller Argimon considera que la cinquena onada de la pandèmia ja va «a la baixa»

2
Es llegeix en minuts

Catalunya suma 1.872 d’ingressats per Covid als hospitals i supera la xifra de 400 persones a les ucis, si bé la velocitat de propagació del virus (Rt) continua disminuint i baixa de l’1, cosa que significa que el virus ja no s’expandeix. La pressió hospitalària és la prevista pels responsables de Salut, que ja van avançar que se superarien els 2.000 ingressats i les persones 400 a les ucis per començar a notar un descens la setmana vinent. Quant a aquestes últimes unitats de crítics, estan a 404, cosa que suposa 97 persones més que dilluns, però ahir es van recuperar xifres no aportades el cap de setmana, justifica Salut.

Mentrestant, els contagis continuen sent elevats, tot i que sembla estabilitzar-se la xifra. En les últimes hores se n’han notificat 7.545. L’edat mitjana dels nous positius puja des de fa dies i és als 31 anys. La setmana passada era als 26 anys.

El conseller diu que va a la baixa

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha asseverat aquest dimecres que la cinquena onada de la pandèmia ja va «a la baixa» a Catalunya després d’haver-se disparat els contagis les últimes setmanes, i ha confiat que es pugui tornar a la «normalitat» ben aviat. Així ho ha assenyalat en el ple del Parlament a preguntes del diputat de Vox Antonio Gallego, al qual ha admès que el Govern preveia un repunt de contagis a finals de juny per la interacció juvenil després del final del curs escolar i Sant Joan, però no l’«esclat de casos» tan «elevat» que ha acabat passant.

«Pensàvem que cap al 15 de juliol tindríem el repunt ja sota control i ens hem trobat que aquestes estimacions no s’han produït», ha lamentat Argimon, que ha garantit que la cinquena onada va «a la baixa». «Ara la situació va de baixada i esperem que ben aviat puguem tornar a la normalitat», ha ressaltat.

L’indicador de mortalitat s’ha elevat aquests dies respecte a les últimes dades, amb una mitjana de vuit morts diàries, quan a principis de juliol eren 8 els morts setmanals. En les últimes hores hi ha hagut 12 morts per coronavirus.

Notícies relacionades

La velocitat de propagació (Rt) continua decreixent i ja està en 0,99, quan fa una setmana fregava el 2, que significa que cada 100 infectats es contagien una mitjana de 104 persones.

Descendeix molt lleument la incidència acumulada en 7 dies fins a situar-se en 604,80 casos per cada 100.000 habitants –el llindar per al toc de queda està fixat en 400 i ja és molt alt–, mentre que el risc de rebrot també va baixant a poc a poc i és als 1.176 punts (55 menys que ahir).