Consell Interterritorial

Només el 5,5% dels immunitzats amb pauta completa s’ha contagiat de Covid

  • El 83% dels infectats no estan vacunats i l’11% tenen una dosi 

  • El Govern no accedeix a la petició de retirar el decret que relaxa la mascareta 

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les vacunes funcionen. Ho diuen les autoritats sanitàries i ho demostren els fets. Segons les últimes dades disponibles, el 83% dels contagiats no estan immunitzats, l’11,4% tenen la primera dosi i només el 5,5% la pauta completa. Tot i que aquest 5,5% pogués semblar un percentatge alt i que malmet el discurs que les vacunes protegeixen, el cert és que està per sota del 10% d’infeccions previstes tenint en compte que l’efectivitat de les vacunes ronda el 90%. A més, segons els especialistes, els contagiats amb pauta completa pateixen el coronavirus de forma més lleu.

«Aquestes dades demostren la importància de la vacunació», ha remarcat aquest dimarts la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió setmanal del Consell Interterritorial –que s’ha avançat un dia a causa de l’agenda internacional del Ministeri– on ha compartit aquests números amb els consellers autonòmics. El bon ritme de la campanya de vacunació, que aquesta setmana ha arribat a la fita que més del 50% de la població espanyola hagi rebut les dues dosis, s’està veient entelat, no obstant, per la virulència de la cinquena onada

El balanç diari indica que Espanya té una incidència de 622 casos en 14 dies i per 100.000 habitants, 22 casos més que ahir. Segons la ministra, s’està observant una «tendència a l’alentiment», ja que els contagis es multipliquen a un ritme del 30% davant increments de gairebé el doble en les setmanes prèvies.

Això no és obstacle perquè algunes autonomies hagin demanat al Govern central ajuda a l’hora d’adoptar limitacions que frenin al virus. Així, Euskadi ha reclamat mesures comunes a tot Espanya, que no depenguin de l’autorització dels tribunals superiors de justícia respectius; una petició a què s’ha unit Galícia, segons fonts autonòmiques.

A més, Euskadi, Andalusia i el País Basc han sol·licitat a l’Executiu que retiri la convalidació aquest dimecres en el Congrés del decret que va permetre relaxar l’ús de la mascareta en exteriors. El ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu, l’hi ha demanat fins i tot per carta al president del Govern, Pedro Sánchez.

Les mascaretes

Si bé, Sanitat no hi ha accedit amb l’argument que la regulació és prou rígida, ja que només permet retirar el tapaboques en exteriors i a una distància d’1,5 metres d’altres persones no convivents, si bé el problema és l’«incompliment de la norma», com han reconegut en la reunió, segons ha destacat la ministra, «la majoria dels consellers».

Si bé, demà es preveu una votació ajustada i un debat aspre, ja que després que el Tribunal Constitucional decretés il·legal el confinament durant el primer estat d’alarma, ha ressorgit amb força la petició que s’aprovi una llei de pandèmies o un marc legal que doni més cobertura a les restriccions. El PSOE compta amb el recolzament de Més País, Compromís, Junts i el PDECat i creu que la convalidació tirarà endavant, tot i que molts grups no han volgut anunciar el sentit del seu vot.

Així mateix, cinc autonomies han demanat que la vacuna de Janssen es pugui administrar als menors de 40 anys, una cosa a la qual el Ministeri s’ha negat al·legant que van ser els tècnics de la ponència de vacunes els que van acotar-ne l’ús als més grans d’aquesta edat.

Notícies relacionades

Però també hi ha hagut acords. Vuit autonomies, entre les quals Catalunya, rebran un «modest» excedent de dosis per haver vacunat a més desplaçats i sense targeta sanitària que altres territoris. Seran 66.000 dosis de Moderna, que incrementarà les seves entregues a l’agost. Al contrari, Espanya no rebrà nous vials d’AstraZeneca, ja que ja ha vacunat la població diana (entre 60 i 69 anys) i, si arribés a necessitar-se una tercera dosi, aquestes persones i els dos milions de treballadors essencials que van rebre aquest sèrum en la primera dosi seran reimmunitzats amb pautes de Pfizer i Moderna.

Finalment, la ministra ha informat de l’aprovació per part del Consell de Ministres del reial decret necessari per a la venda en farmàcia dels tests d’autodiagnòstic