Amb majoria de vots

¿Qui és Pedro Castillo, el nou president del Perú?

  • Als 51 anys, és el nou dirigent electe del Perú després de derrotar la dretana Keiko Fujimori

A1-118790400.jpg

A1-118790400.jpg / GIAN MASKO (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de les eleccions presencials del 6 de juny passat, el Jurat Nacional Electoral del Perú (JNE) ha proclamat el mestre d’esquerres Pedro Castillo com el president electe del país sud-americà per al període 2021-2026, tot i que oficialment no començarà a governar fins el pròxim dia 28.

Sense tenir experiència en la gestió política, comença la seva presidència en un context complicat per al país amb la major part de la població preocupada per la crisi social, econòmica, política i ara sanitària amb la pandèmia.

Mestre rural

Mestre ruralPedro Castillo va néixer el 1969 a la localitat de Tacabamba, situada al nord del país. Durant la seva joventut va ser ‘rondero’ –membre de les patrulles agrícoles que vigilen camps i senders per protegir el territori peruà i combatre la delinqüència– i va arribar a ser dirigent de l’Organització de Rondes Camperoles. Castillo es va graduar en Pedagogia i va ser mestre a les zones rurals del Perú. 

Salt a la política

Salt a la políticaEl 2002 es va presentar a l’alcaldia d’Anguía, al nord del Perú, amb el partit Perú Possible, però no va aconseguir el càrrec. El 2017 va ser dirigent d’una vaga de docents al Perú, en què exigien una millora en el salari i un increment de pressupost per al sector educatiu. El 2020 va anunciar la seva candidatura presencial al partit polític d’esquerres Perú Lliure, en què finalment s’ha proclamat vencedor a la segona volta de les eleccions presidencials contra el seu rival del partit Força Popular, Keiko Fujimori. 

¿Quin futur espera al Perú amb el nou president?

En el seu pla de Govern asegura que la seva proposta «recull l’esperança de canvi dels pobles i s’afirma en un camí de canvi progressiu però profund, veritablement democràtic, guiat per la recerca de drets i oportunitats per a tots i totes, amb justícia i pau». El president peruà finalitza el document del pla amb la frase: «¡Paraula de mestre!», per guanyar-se la confiança dels seus votants.

«No més pobres en un país ric»

Notícies relacionades

El document presenta propostes per superar la crisi econòmica i sanitària que ha deixat la pandèmia de la Covid-19 al país i per solucionar la desigualtat econòmica amb l’explotació dels jaciments miners de les zones més pobres, mesures per lluitar contra la corrupció i d’inversió en l’educació, i noves polítiques per a la inclusió de persones amb discapacitat

L’esquerrà, un gran defensor de les classes pobres del país, començarà a governar en un moment complicat per als peruans, que desconfien dels seus polítics després de la crisi institucional que ha provocat que hi hagi hagut quatre presidents en cinc anys.

Temes:

Perú