Eleccions al Perú

Pedro Castillo, oficialment proclamat president electe del Perú

  • El Jurat Nacional Electoral presenta l’acta general de proclamació certificant que el mestre va guanyar per 44.263 vots

Pedro Castillo, oficialment proclamat president electe del Perú

PAOLO AGUILAR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jurat Nacional Electoral del Perú (JNE) ha proclamat Pedro Castillo com el president electe del país sud-americà per al període 2021-2026. En una cerimònia virtual iniciada a les 19.00 hores (hora local), el JNE ha presentat l’acta general de proclamació, document que certifica el resultat en el qual el líder del Perú Lliure ha obtingut el 50,12% dels recolzaments davant la candidata de Força Popular, Keiko Fujimori, que va obtenir el 49,87%. Específicament, 44.263 vots han donat el triomf a Castillo després que el JNE hagi desestimat centenars de recursos de nul·litat d’actes presentats per Força Popular. En la sessió també s’ha proclamat Dina Boluarte com a primera vicepresidenta del país i ha sigut present el mateix Castillo, que assumirà la presidència el 28 de juliol, quan expira el mandat del president interí, Francisco Sagasti.

Seguidament, el president electe ha llançat un missatge en el seu compte de Twitter en què ha agraït al «poble peruà per aquest històric triomf». «Ha arribat el moment de cridar tots els sectors de la societat a construir units un Perú inclusiu, un Perú just, un Perú lliure», ha dit. «Convoquem els pobles afro, costaners, andins i amazònics, la classe treballadora i els seus gremis, les comunitats natives, camperoles i tota la societat per fer en aquesta pàtria bonica», ha afegit i ha remarcat que busca un Perú «sense discriminació i pels drets de tots». Així mateix, ha donat un discurs a la seu del seu partit en la qual ha convidat Fujimori a «aquest espai per ser un Govern de tots els peruans, de totes les sangs, sense cap discriminació». «A la senyora Fujimori... No posem més obstacles per tirar endavant, prou traves», ha esmentat. També s’ha dirigit a la resta de forces: «Benvinguts tots. Portin la seva experiència, però amb la seva lleialtat i transparència», ha matisat. «Els peruans sí que gestarem el veritable desenvolupament econòmic [...] Serem respectuosos de la institucionalitat d’aquesta Constitució per la qual hem sigut elegits fins quan el poble ho decideixi», ha reblat, segons recull RPP.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Sagasti ha saludat la proclamació de Castillo a través del seu compte de Twitter. «Mirem amb optimisme el futur del nostre país, nou dies abans del Bicentenari, que sigui aquest l’inici d’una nova etapa de reconciliació, consens i unitat», ha dit.

Hores abans de la proclamació, el JNE ha anunciat que desestima per unanimitat els cinc últims recursos presentats per Força Popular contra el procés de les eleccions presidencials i, seguidament, Fujimori ha avançat que reconeixeria aquests resultats, si bé ha insistit en les seves denúncies de frau electoral.

Temes:

Perú Eleccions