Estiu pandèmic

Lampedusa, la mateixa destinació de turistes italians i migrants africans

  • Formentera queda desplaçada en la preferència dels italians que busquen autenticitat en les seves vacances

Lampedusa, la pequeña isla de los refugiados, ha desplazado a Formentera en la preferencia de los italianos que buscan autenticidad en sus vacaciones.  La plataforma rocosa del extremo sur de Italia está doblemente saturada.
Turistas italianos y migrantes africanos confluyen en Lampedusa
Xavier Gual - Parma

Lampedusa, la pequeña isla de los refugiados, ha desplazado a Formentera en la preferencia de los italianos que buscan autenticidad en sus vacaciones. La plataforma rocosa del extremo sur de Italia está doblemente saturada. Turistas italianos y migrantes africanos confluyen en Lampedusa Xavier Gual - Parma

3
Es llegeix en minuts

Turistes italians i migrants comparteixen destinació

Els italians canvien la seva destinació de vacances i substitueixen Formentera per la petita illa de Lampedusa, ara doblement saturada.

A aquesta illa italiana, després de rebre l’arribada de migrants, se li afegeix ara una enorme onada de visitants que aquesta vegada no venen per mar sinó per aire. Un gran nombre de turistes italians que coincideixen amb l’arribada de barques de fins a 700 persones en un sol dia. Aquest any, els 6.300 habitants de Lampedusa acullen de forma continuada més de 25.000 visitants per oci provinents de la península italiana. Mentrestant, un miler llarg de persones de Líbia o Tunísia continuen a l’illa fins que són transferits cap a terra més ferma, a Nàpols o Palerm, i d’aquesta manera permeten l’arribada de més migrants a l’illa.

El fenomen a Itàlia es generalitza. Després de la situació sanitària viscuda, els ciutadans italians han preferit quedar-se a la península per gastar aquí en comptes de fer-ho en les seves destinacions habituals com Formentera o el balneari egipci de Sharm el-Sheikh, un dels seus preferits. Afirmen que es troben, d’aquesta manera, més protegits i tutelats. La petita illa de Lampedusa no ha sigut l’única que ha rebut de manera excepcional més visitants de l’habitual, els Alps també han sigut envaïts per ciutadans provinents de Milà, Roma o Bolonya. Tot i així, tot i que prefereixin Lampedusa com a destinació i aquí es trobin més protegits, l’hospital més pròxim és a Tunísia i això els comporta una doble preocupació quant a multitud i contagi. És més, al no haver-hi cap centre sanitari, fins i tot les embarassades han d’anar a Palerm unes setmanes abans del part.

Lampedusa ofereix simplicitat, no hi ha vil·les purament turístiques ni animació nocturna. N’ofereix un dels mars més bonics del món i amb aire pur. És una proposta irresistible per al seu rang de clients. El fons del mar és de color turquesa clar, que perilla amb aquesta nova massificació de les seves platges. L’any passat la contractació va caure a menys de la meitat. Però aquest any han doblat el nombre de reserves del 2019. Una veritable bogeria que amenaça de desbordar. Els preus per a una setmana, amb vol i estada inclosos, oscil·len entre els 500 i els 800 euros per persona depenent de la distància amb la platja més pròxima.

Turistes desapercebuts

Tots aquests nous turistes hauran apreciat la gran massificació de ciutadans que, com ells, hauran preferit visitar aquest any Lampedusa abans que una altra destinació. Tot i així, el més segur és que cap s’haurà fixat en la quantitat de barques de migrants i refugiats que arriben dia rere dia.

Notícies relacionades

Salvatore (Totó) Martello és l’equivalent a l’alcalde de Lampedusa i Linosa, un illot més petit al nord. Explica que als migrants que arriben, se’ls segella un document, passen un reconeixement mèdic i acaben al barco de la quarantena, d’aquesta manera no tenen cap tipus de contacte amb els visitants. Salvatore Martello vol evitar que aquests nous turistes temin el contagi i cancel·lin les reserves per aquest estiu.

L’illa compta amb LORAN-C, un centre de comunicacions actualment en desús reconvertit en un centre d’acolliment de les dones i nens arribats a l’illa. Tot i així, els habitants permanents parlen de les seves cordades humanes fetes per rescatar els nàufrags i de la seva seriosa candidatura al premi Nobel de la pau del 2016 entre altres, però al final mostren el cansament per la deficient gestió de les arribades d’emigrants i refugiats.

De Gaddafi a Salvini

Temes:

Turisme