L’Rt i l’EPG baixen

El nombre d’ingressos a les ucis per Covid ja supera els 300 a Catalunya

En les últimes hores s’han hospitalitzat 138 persones més i s’han notificat set morts

El nombre d’ingressos a les ucis per Covid ja supera els 300 a Catalunya

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

Les ucis dels hospitals catalans continuen omplint-se de pacients amb Covid i aquest dilluns tenen més de 300 malalts crítics, 10 més que ahir, una situació que preocupa els responsables de Salut, que temen que aquest servei podria col·lapsar-se en 10 dies, coincidint amb el pic de la cinquena onada. Les xifres de les unitats crítiques ja són similars a les de fa dos mesos, tot i que, a diferència de llavors, els pacients són més joves.

Salut ha informat que en les últimes 24 hores s’han comptabilitzat set morts i 4.072 nous contagis. I el que és pitjor, 138 hospitalitzats més, que eleven el total de pacients fins als 1.683.

En vista d’aquestes dades, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, reconeixia aquest diumenge que s’ha reaccionat tard a la cinquena onada de la Covid i augurava que a finals de juliol els pacients crítics poden ser 400 o 500, fet que col·lapsaria les ucis: «400 pacients [Covid en ucis] tenen la mateixa implicació que 600 en un altre moment», deia, amb referència al moment estival, amb menys recursos i ja molt tensat.

Malgrat tot, la velocitat de propagació del virus continua baixant i s’ha situat en 1,13 (ahir era d’1,21), cosa que significa que cada cent afectats contagien una mitjana de 113 persones, i el risc de rebrot (EPG), que mesura el potencial de l’epidèmia, ha baixat a 1.314 punts, davant els 1.373 d’ahir.

Notícies relacionades

L’edat mitjana dels nous infectats està pujant i és de de 30,4 anys i l’índex de positivitat de PCR i test d’antígens arriba al 20,61%, una xifra molt superior al 5% que l’OMS considera òptima per poder controlar la pandèmia.

La incidència acumulada per cada 100.000 habitants a 14 dies és de 1.187, pujant des de fa dies.