Només el 0,15% dels vacunats amb pauta completa s’ha infectat a Espanya

  • El percentatge és molt inferior al 10% previst tenint en compte que l’efectivitat de les vacunes ronda el 90%

Només el 0,15% dels vacunats amb pauta completa s’ha infectat a Espanya

Europa Press / Alejandro Sanz

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Davant el tsunami de contagis que ha portat la cinquena onada, ha sorgit una pregunta: ¿alguns dels contagiats tenen ja la pauta completa i, per tant, el virus i les seves variants han sigut capaces d’eludir la protecció? La pregunta és sí, però en molt pocs casos. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat aquest dimecres que fins al 29 de juny, quan es va superar la xifra de 17 milions d’espanyols amb pauta completa, es van produir 26.125 infeccions entre aquestes persones, és a dir, el 0,15% dels immunitzats llavors. 

La cinquena onada va començar just en aquelles dates, o sigui que la xifra haurà crescut en l’última quinzena, però tot i així aquest 0,15% està molt lluny del 10% d’infeccions entre vacunats previst tenint en compte que l’efectivitat de la vacunació completa ronda el 90%.

La ministra ha informat a més que malgrat que la situació és molt preocupant, s’ha detectat una reducció en la velocitat de creixement de l’epidèmia, al passar d’un augment en la incidència del 111% la setmana passada a un 93% en els últims set dies. Si bé, ha indicat que «cal ser previngut per veure si la tendència es consolida». 

Les restriccions

Així mateix, després de la reunió setmanal del Consell Interterritorial, ha recolzat les mesures que estan prenent les comunitats autònomes per frenar la corba i ha recordat a aquelles administracions com les Canàries, on el Tribunal Superior ha tombat el toc de queda, que poden recórrer al Tribunal Suprem a la recerca de confirmació de les mesures i unificació de la doctrina. 

Notícies relacionades

A més, la ministra ha informat que en les pròximes setmanes s’incrementaran l’arribada de dosis de la vacuna de Moderna i en el pròxim Consell Interterritorial s’estudiarà la possibilitat de destinar els lots de vials extres a aquelles comunitats que hagin punxat més desplaçats, ja sigui per motius vacacionals, de treball o d’altres. 

Tests a farmàcies

Finalment, ha explicat que els tests d’autodiagnòstic que es vendran a les farmàcies a partir de l’aprovació del decret necessari, el pròxim dimarts en Consell de Ministres, tindran un «preu assequible» i els resultats positius comptaran com a sospitosos i hauran de ser confirmats pel sistema nacional de salut mitjançant una PCR o test d’antígens.