Una escalada fallida

Abocats a un estiu amb confinament nocturn a Catalunya

El Govern espera que les mesures aprovades dilluns estiguin en vigor el cap de setmana i que el TSJC avali un toc de queda selectiu

A1-111316935.jpg

A1-111316935.jpg / Manu Mitru (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pèssima situació epidemiològica que travessa Catalunya anticipa que aquest estiu tampoc es lliurarà de les restriccions per la Covid-19. Durant el que resta de juliol i tot l’agost serà vigent un confinament nocturn que acabarà d’activar la Generalitat quan tingui l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El diagnòstic dels experts sanitaris consultats per aquest diari és «més restriccions» que les anunciades dilluns i un toc de queda «selectiu».

Durant la jornada d’ahir es va avivar la queixa dels ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona davant la prohibició de mantenir les platges obertes de matinada. Alhora s’estudiava en quin moment es decidiria quan es posaven en marxes les noves restriccions.

Aval dels serveis jurídics

A la tarda, els serveis jurídics de la Generalitat van avalar en un informe demanar al TSJC el toc de queda per als municipis amb més incidència de Covid-19. Així ho va explicar el president de la Generalitat, Pere Aragonés, durant la roda de premsa a Palau posterior a la reunió amb el seu homòleg d’Andorra, Xavier Espot. D’aquesta manera, el Govern seguiria el camí marcat per l’Executiu valencià que va sol·licitar a l’alt tribunal d’aquesta comunitat autorització per aplicar el toc de queda a determinades localitats, cosa que li va ser concedit.

El document jurídic de la Generalitat concreta, com a «condició», que el toc de queda s’hauria d’aplicar ara de manera heterogènia, en funció de les dades epidemiològiques de cada municipi. No es podria decretar a tot el país perquè no hi ha estat d’alarma. Així, la Generalitat vol garantir que la mesura sigui prou «sòlida jurídicament» i que sigui una decisió «compartida» també a nivell municipal.

El TSJC té tres dies de termini per respondre, però el Govern preveu que les mesures estiguin en vigor per al cap de setmana. De moment, i per al control de l’espai públic i evitar aglomeracions, les policies municipals i els Mossos realitzaran operatius conjunts en aquelles àrees més proclius a multituds, com platges i grans espais oberts. 

La reclamació dels alcaldes

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reclamar ahir «claredat» a la Generalitat. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, es va queixar que el Govern s’ha mogut «al terreny de les recomanacions» i aquestes són «ambigües». «Si és un toc de queda informal, que ho diguin i que no traspassin la responsabilitat als ajuntaments», va insistir assenyalant que els municipis no tenen «prou mitjans».

Notícies relacionades

«No volem polemitzar amb les mesures, però necessitem saber què es pot fer i què no. ¿Cal tancar les platges? ¿Com ho fem? Si es demana un toc de queda, que es digui, i amb quins mitjans», ha prosseguit. «La pandèmia és global i no és culpa de ningú, però la gent està esgotada. La majoria de la població respon bé a les instruccions però aquestes han de ser precises, les regles han d’estar clares», va opinar.

Reunió amb els implicats 

Ahir es va fer una nova reunió amb representants de l’Ajuntament de Barcelona, de les quatre diputacions, les tres entitats municipalistes i les delegacions territorials de la Generalitat. «No hi ha una gran variació amb les 00.30 hores, només mitja hora menys. El problema és que queden desenes de milers de persones al carrer. Col·laborarem perquè els contagis estan disparats», va prosseguir Colau. En la mateixa línia es van manifestar altres alcaldes Xavier García Albiol (Badalona), Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet), Núria Marín (l’Hospitalet de Llobregat), Gemma Badia (Gavà), Maria Miranda (Castelldefels), Carles Ruiz (Viladecans), Lluís Mijoler (el Prat) i Pilar Díaz (Esplugues). n

Temes:

Coronavirus