Viatge a les estrelles

Richard Branson, un milionari pop apassionat de l’espai

  • A punt de complir 71 anys, el britànic i fundador del grup Virgin posseeix títol de ‘sir’ i practica esports extrems

Richard Branson, un milionari pop apassionat de l’espai

Reuters

5
Es llegeix en minuts

El britànic Richard Branson, fundador del grup Virgin, és un producte típic de la cultura pop, mediàtic, rebel, versàtil i amant dels desafiaments, com viatjar a l’espai abans que Jeff Bezos, l’home més ric del món.

A punt de complir 71 anys, el britànic Branson viatjarà aquest diumenge a bord d’un avió espacial de la seva companyia Virgin Galactic, el ‘VSS Unity’, que serà posat a l’espai per la nau VMS Eve.

«Dominar l’espai canviarà el món per bé», va dir el 2019 Branson, que posseeix una fortuna d’uns 5.900 milions de dòlars i un títol de ‘sir’ (cavaller) que li va concedir la reina Isabel II.

L’espai és una de les passions, juntament amb la vela i els esports extrems i els viatges, d’aquest milionari, inversor i filantrop nascut el 18 de juliol de 1950. Segons va explicar el 2019 quan es van complir 50 anys de la missió Apolo 11, contemplar «hipnotitzat» per televisió l’arribada de l’home a la Lluna el 20 de juliol de 1969 va ser per a ell un «punt d’inflexió» que va influir en la seva manera de pensar i fer negocis i el va fer conservar un esperit infantil de creure que «tot és possible».

L’aventura de l’espai

Aquest 20 de juliol, en el 52 aniversari d’aquella fita, Bezos, fundador i fins fa uns dies director executiu del gegant Amazon, es proposa també viatjar a l’espai en la nau New Shepard, dissenyada i construïda per la seva companyia Blue Origin.

Branson ha dit que no existeix el que els mitjans han anomenat la «carrera espacial dels milionaris», però Bezos va donar mostres que no li va provar bé que el britànic s’hagi avançat al seu viatge.

En un missatge de Twitter publicat aquest dissabte, Bezos va dir que els avions espacials de Virgin Galatic mai han sobrepassat en vols anteriors l’anomenada línia Karman i, per tant, no és exacte dir que viatgin a l’espai.

El creador de l’empresa de venda al detall més gran del món va asseverar que és acceptat mundialment que per dalt d’aquesta línia imaginària situada a 62 milles (99,7 km) de la Terra hi ha l’espai exterior i per sota l’atmosfera terrestre. Les naus de Virgin Galactic només han arribat fins ara a poc més de 55 milles (88 km).

Branson, que ha demostrat tenir un esperit competitiu al llarg de la seva vida i no només en els negocis, no ha respost per ara a això.

El milionari rebel, com l’han anomenat els mitjans, va néixer en una família benestant i si bé no va ser un gran estudiant, sí que va demostrar un esperit emprenedor des de molt jove.

Emprenedor

El seu primer negoci va ser als 16 anys la revista ‘Student’, a la qual va seguir la discogràfica Virgin Records, que va fundar el 1972 al costat de Simon Draper i Nik Powell i va revolucionar el negoci de la música a partir d’una petita botiga situada en la famosa Oxford Street, a Londres, en la qual es venien discos amb descompte. Era una botiga diferent on la gent es reunia per escoltar música a més de comprar discos i es va convertir en un fenomen.

El catàleg de Virgin Records incloïa artistes de diferents gèneres com Roy Orbison, Devo, Genesis, Keith Richards, Janet Jackson, Culture Club, Simple Minds, Lenny Kravitz, The Smashing Pumpkins, Mike Oldfield i Tangerine Dream.

Virgin Records, un nom que segons Branson al·ludia al fet que fossin nous o «verges» en el negoci, es va vendre el 1992 a la multinacional Thorn EMI, però aleshores Branson ja havia provat sort en altres sectors com el de viatges i turisme.

El grup de Branson ha entrat després en sectors com la salut, els trens, la telefonia mòbil, els mitjans audiovisuals i les finances, amb resultats dispars.

L’amo d’aquest entramat de més de 400 empreses és conegut mundialment per escalar amb finalitats benèfiques el Mont Blanc, intentar creuar el Pacífic en globus, patrocinar un equip de Fórmula 1 o fer un cameo a la sèrie ‘Friends, de la qual era admirador.

El 2019 va anunciar la fusió de Virgin Galactic amb el fons Social Capital Hedosophia (SCH) per crear la primera i única companyia del món de vols comercials espacials per a persones, una operació valorada en 1.500 milions de dòlars.

La companyia compta amb naus com la que abordarà Branson demà al costat de cinc persones més a l’Spaceport America, una estructura futurista aixecada al mig del desert de Jornada del Mort, a Las Cruces (Nou Mèxic, EUA), i considerada el primer aeroport espacial del món.

Des de fa anys Branson no viu en el Regne Unit per raons fiscals i la seva residència principal és a l’illa Necker, a les illes Verges Britàniques, que va comprar en la dècada dels anys 70 per només 180.000 dòlars i és avui una de les destinacions turístiques més exclusives del món.

Les seves inquietuds socials s’han vist reflectides en accions com donar 3.000 milions de dòlars a la Iniciativa Clinton contra l’escalfament global o organitzar el concert Veneçuela Aid Live, a Cúcuta (Colòmbia), per recaptar 100 milions de dòlars per a ajuda humanitària per als veneçolans amb l’atractiu d’artistes com Alejandro Sanz, Juanes o Chyno i Nacho a l’escenari.

Amic del desaparegut Nelson Mandela i de l’expresident dels EUA. Barack Obama, Branson va formar part d’una comissió internacional que promovia un canvi en la política mundial contra les drogues.

És un defensor de la igualtat i la no-discriminació de la comunitat LGTBQ+ i ha organitzat campanyes per ajudar països caribenys afectats pels huracans o desastres naturals.

Notícies relacionades

La seva fundació Virgin Unite busca crear iniciatives sense ànim de lucre per ajudar el món a «eliminar les guerres i conflictes a través de solucions pràctiques».

Contrari a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Branson va recolzar a les eleccions presidencials del 2016 als Estats Units la demòcrata Hillary Clinton i va opinar sobre Donald Trump, que va ser el guanyador: «No és algú que, crec, pugui envoltar-se d’un gran equip de treball per dirigir el país».

Temes:

Jeff Bezos