Assassinat a la Corunya

El vídeo del crim del Samuel mostra que va ser linxat per una multitud

  • La gravació prova que va ser agredit en ple carrer per nombroses persones

  • El jutge envia tres dels quatre detinguts a la presó

  • ¿Què es considera un delicte d’odi? Què hem de fer en cas de patir-ne un

Prisión para tres de los detenidos que declararon hoy por el crimen de Samuel

Prisión para tres de los detenidos que declararon hoy por el crimen de Samuel / Cabalar (EFE)

3
Es llegeix en minuts

La jutge que instrueix el procediment penal per la mort de Samuel Luiz a la Corunya ha enviat a la presó tres dels fins ara sis detinguts per participar al crim, en què van participar altres persones, segons ha confirmat una gravació obtinguda per Eldiario.es. Una bandada humana es va acarnissar amb el jove de 24 anys i el va agredir en dues ocasions en ple centre de la Corunya, poc abans de les tres de la matinada de dissabte passat.

Dels sis detinguts, dos d’ells menors, tan sols la noia, d’entre 20 i 25 anys, ha quedat, de moment, en llibertat.

Al vídeo, el Samuel i la seva amiga Lina abandonen el Pub Anden. Segons explica ‘La Opinión de A Coruña’, aquestes imatges corresponen a la càmera de trànsit de la Policia Local situada a l’encreuament de l’avinguda de Buenos Aires amb la de l’Havana i mostren el Samuel i la seva amiga Lina caminant per passeig de Riazor, al costat del Playa Club. Després de pujar a la vorera de l’avinguda de Buenos Aires, fan una videotrucada a la seva amiga Vanesa, moment en què el jove pateix la primera agressió, suposadament al creure que estava gravant les persones que l’ataquen. És aquí, segons la Lina, quan un dels agressors li etziba «para de gravar-nos si no vols que et mati, ‘maricon’».

L’agressió va començar llavors i els cops tiren a terra Samuel la primera vegada a les 2.59 h. Diverses persones s’acosten al lloc, però dos minuts després, el jove pot sortir pel seu propi peu i allunyar-se de la zona. Creua el carrer i mira de fugir, però els seus agressors el persegueixen i no ho aconsegueix, tal com es pot apreciar en aquestes imatges de la investigació del cas, dirigida per la Policia Judicial de la Corunya.

Tot i que el vídeo publicat no té so (cosa que impossibilita escoltar qualsevol insult homòfob), si que s’hi aprecia la brutalitat de l’atac. Diverses persones s’acarnissen amb ell a terra i el colpegen sense pietat. Aquesta segona pallissa serà la que acabarà amb la seva vida.

A les 03.05 h apareix un cotxe de la Policia Local i set minuts més tard la primera ambulància, a què segueix una segona a les 03.22 hores. Els sanitaris lluiten per salvar la vida del Samuel fins que a les 03.56 h decideixen traslladar-lo a l’Hospital Universitari, on finalment moriria.

Dos detinguts menors d’edat

Aquest mateix divendres, les autoritats han arrestat dos menors d’edat pels fets. Els altres quatre detinguts com a presumptes autors del crim del Samuel han passat aquest divendres a disposició judicial. Al voltant de les 10 del matí, els joves –tres homes i una dona d’entre 20 i 25 anys– han arribat al Jutjat d’Instrucció número 1 de la Corunya en dos cotxes i un furgó.   

Notícies relacionades

En una primera tanda han entrat al jutjat dos dels acusats, encaputxats i amb dessuadora negra. Pocs minuts més tard, al furgó, el tercer home i la dona, tots dos també encaputxats. Està previst que al llarg del dia prestin declaració davant la jutge de guàrdia.

Serà així quan es determini si hi va haver o no delicte d’odi per homofòbia. Per això, ‘prudència’ és una de les paraules més repetides per policies i responsables de l’Administració quan parlen d’aquest cas terrible, perquè la investigació continua oberta i no es descarten més detencions.