Previsió de dies tòrrids

La «bèstia africana» amenaça amb una calor de rècord de fins a 44 graus aquest cap de setmana

  • Els pronòstics alerten que a partir de dissabte se superaran els 40 graus al centre i sud peninsular, en la que podria ser la primera onada de calor de l’estiu

  • Es registraran temperatures d’entre 5 i 10 graus per sobre de l’habitual per a aquesta època de l’any

La «bèstia africana» amenaça amb una calor de rècord de fins a 44 graus aquest cap de setmana

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Les previsions meteorològiques són clares. El pròxim cap de setmana podrien assolir-se fins a 47 graus al sud d’Espanya i el culpable té un nom: bèstia africana. Seran els registres més alts del termòmetre des de l’inici de l’estiu. Els pronòstics de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indiquen que a partir de dissabte se superaran els 40 graus a moltes zones del centre i sud peninsular i que a la vall del Guadalquivir i en ciutats andaluses, com Còrdova o Sevilla. s’arribarà a «temperatures extremes», una situació que podria allargar-se fins a principis de la setmana vinent.

Una entrada d’aire de procedència africana, sumada a la insolació pròpia de l’època de l’any, explicaria la situació de calor, que en les últimes setmanes ha provocat episodis dramàtics amb gairebé 500 morts sobtades en una setmana al Canadà i una gran quantitat d’inundacions i incendis forestals, generats per fenòmens coneguts com a cúpula de calor i també com a ‘jet stream’ o corrent en raig.

L’onada de calor que va colpejar l’oest dels Estats Units i el Canadà fa unes setmanes hauria sigut «virtualment impossible» sense el canvi climàtic provocat per l’home, segons un grup d’experts de l’organització The World Weather Attribution, que van presentar un estudi aquest dimecres en què s’assegurava que l’escalfament del planeta causat pels gasos amb efecte d’hivernacle va fer 15 vegades més probable que es registrés aquesta onada de calor enorme. Les àrees del nord-oest dels dos països van batre rècords de temperatura per diversos graus.

Hauria de durar tres dies

Lluny d’aquest extrem canicular, però amb alertes sobre el canvi climàtic que faran incrementar la mortalitat a Europa, com l’estudi d’IS Global, el portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, exposa que «encara és aviat per parlar de la primera onada de calor de l’estiu al conjunt d’Espanya», ja que per a això «han de complir-se tres condicions: que la calor sigui intensa, que ho sigui en bona part del territori nacional i que duri almenys tres dies consecutius».

L’entrada d’aire de procedència africana, sumada a la insolació pròpia de l’època de l’any, explica el que vindrà. Les temperatures començaran a pujar des d’aquest dijous a tota la península i arribaran a valors de fins a 44 ºC a la vall del Guadalquivir i sud-est peninsular, segons el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Campo. «El més destacat serà sens dubte l’ascens progressiu i acusat de les temperatures des de dijous fins diumenge, que donarà lloc a un episodi de temperatures màximes molt altes durant el cap de setmana, especialment a la conca de l’Ebre, zona centre i meitat sud, on se superaran els 40ºC i fins i tot es podran assolir o també superar els 44 ºC en punts de la vall del Guadalquivir», ha explicat Del Campo.

¿El dia més càlid de la història?

Aquest diumenge podria ser el dia més càlid de la història al sud d’Espanya com a conseqüència de la bèstia africana. Fins ara, la temperatura més alta registrada oficialment ha estat 47,3 ºC a Montoro (Còrdova), el 13 de juliol del 2017. Si això passés, se superaria també el rècord de tot el continent, ja que actualment a Europa està situat a Atenes i Sicília amb 48 ºC.

Divendres s’esperen màximes de 35 ºC a la vall de l’Ebre, també a la zona centre i a la meitat sud. El portaveu ha detallat que a les valls del Guadiana i Guadalquivir aquest dia se superaran els 38 ºC graus de temperatura màxima. Del Campo ja ha avançat que s’esperen «els dies més calorosos des de l’inici de l’estiu, amb unes temperatures que, en general, a la major part d’Espanya seran entre 5 i 10 ºC superiors del normal per a aquesta època de l’any».

A Catalunya, en ascens

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) també ha avisat de l’increment progressiu de la temperatura a partir d’aquest divendres:

Dilluns comencen a baixar

Notícies relacionades

Per a l’inici de la setmana que ve, malgrat que hi hagi certa incertesa, Del Campo ha avançat que es probable que es produeixi una baixada general i notable de les temperatures, de fins a 10 ºC respecte al dia anterior, tret del la meitat oriental peninsular, on fins i tot pujaran, especialment al sud del País Valencià, la regió de Múrica i l'exterm oriental d’Andalusia i també les Balears.

Allà la calor serà molt intensa en aquella jornada, amb valors que a l’interior del País Valencià i punts de la Regió de Múrcia també podrien superar els 44 ºC graus. Les temperatures mínimes també «seran molt altes durant el cap de setmana i la matinada de dilluns» i no es baixarà dels 25 ºC. De tota manera, la calor intensa «només duraria un dia», ja que dimarts baixaran les temperatures a la meitat oriental peninsular i, quant a les Canàries, predominarà el règim de vents alisis que bufaran amb intervals forts fins diumenge.