DADES DE L'AEMET

La localitat cordovesa de Montoro bat el rècord d'Espanya de calor amb 47,3º

És la temperatura més elevada des que es van iniciar els registres

aemet-record42b

aemet-record42b

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

La localitat cordovesa de Montoro, situada a la vall del Guadalquivir, va arribar dijous passat a primera hora de la tarda a una temperatura excepcional de 47,3º, la més elevada des de l’inici de les observacions científiques a Espanya, fa més d’un segle, segons dades de la xarxa d’estacions automàtica de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Montoro va superar els 47,2º que el 4 de juliol de 1994 s’havien mesurat a l’observatori d’Alfons X el Savi, a Múrcia capital. L’Aemet, no obstant, encara no s’ha pronunciat oficialment sobre la nova marca.

UN DIA EXCEPCIONAL

El rècord de Montoro no és un excepció local, sinó que la jornada de dijous ocuparà a partir d’ara un lloc destacat en els annals meteorològics per les temperatures extremadament altes aconseguides a la meitat sud d’Espanya. Al marge de Montoro, a l’aeroport de Còrdova capital, situat a uns 50 quilòmetres, els termòmetres es van quedar en 46,9, un altre rècord que crida l’atenció si es té en compte que l’estació té més de 50 anys d’observacions (la de Montoro es va inaugurar l’any 2008). A El Carpio, situada molt a prop, un termòmetre de la xarxa agroclimàtica de la Junta d’Andalusia va enregistrar 47,1º.

A la mateixa província també van destacar els registres de La Rambla (46,6º), Aguilar de la Frontera (45,9º) i Fuente Palmera (45,4º). Altres tradicionals forns d’Andalusia s’hi van quedar bastant a prop: a Écija (Sevilla) es va arribar a 45,6º, mentre que a Andújar (Jaén) van ser 45,5º. Fruit de la mateixa entrada càlida, a la regió portuguesa de l’Alentejo es van registrar 46,2º a Amareleja i 45,8º a Elvas.

Dijous també va batre el seu rècord de temperatura més alta l’observatori de Madrid-Retiro, amb dades des del 1920, que va arribar a 40,3º i va superar així els 39,6º del 5 de juliol de l’any 2015. Toledo, on es van aconseguir els 42,8º, va igualar el seu registre més alt, que datava també del 6 de juliol de 2015. Dins de la xarxa principal de l’Aemet, els altres rècords els van batre Càceres (43,2º), Ciudad Real (43,7º), Badajoz-aeroport (45,4º) i Jaén (44,4º).

L’estació de Montoro es troba en una clotada a resguard dels vents, fet que afavoreix les temperatures molt elevades, però en línies generals tota la vall del Guadalquivir entre Còrdova i Andújar està acreditada com la zona amb les temperatures més extremes de l’estiu a Espanya. Curiosament, la mateixa localitat pateix uns hiverns rigorosos: el 2015, per exemple, es va mesurar una mínima de -14º.

A NIVELL EUROPEU

Notícies relacionades

Les temperatures van baixar lleugerament ahir, però almenys fins demà es mantindrà un avís per la possibilitat d’arribar als 40º en zones d’Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa. La màxima d’ahir es va obenir a l’aeroport de Còrdova, amb 45,5º. A Catalunya, els termòmetres van arribar fins a 36,9º a Vinebre. El cel continuarà clar, només tacat per la presència d’alguns núvols baixos al litoral mediterrani.

El registre de Montoro competeix pel podi entre les temperatures més altes aconseguides a Europa l’últim segle. Segons dades de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), en tot el continent, sense comptar Turquia, només es té constància de dues temperatures més altes: els 48,0º que es van aconseguir a Atenes el 1977, un registre discutit, i els 47,4º d’Amareleja (Portugal) el 2003.