Sanitat i les autonomies descarten noves restriccions davant l’augment de la incidència

  • Darias fa una «crida a la responsabilitat» però rebutja frenar la desescalada, després del primer Consell Interterritorial presencial de la pandèmia

Sanitat i les autonomies descarten noves restriccions davant l’augment de la incidència

Alberto Ortega, Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes descarten, de moment, fer marxa enrere en la desescalada i endurir les mesures de restricció, com estan fent alguns dels països europeus més afectats per la variant delta, que és més contagiosa. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assenyalat, després de la celebració del primer Consell Interterritorial presencial des que el virus va arribar a Espanya, que «no es tracta de [imposar] restriccions sinó de fer una crida a la responsabilitat» i que les persones no vacunades entre les quals està pujant la incidència compleixin les mesures de distanciament, els protocols, la mascareta en interiors i el rentat de mans. De fet, ha considerat que la decisió de retirar el tapaboques en exteriors ha sigut «prudent» i per tant es mantindrà en el futur immediat.

Si bé, Darias ha reconegut que en l’última setmana s’ha produït un «preocupant canvi de tendència», ja que la incidència acumulada per 100.000 habitants a 14 dies ha passat de 92 punts dimecres passat als 117 d’avui, segons reflecteix l’últim butlletí epidemiològic. A més, el balanç mostra que entre els menors de 40 anys, gràcies a la vacunació, el virus segueix a la baixa mentre que en el grup de 16 a 30 anys hi ha una expansió «de 2,5 vegades la mitjana». Si bé, l’increment no s’està traduint, de moment, en una pressió hospitalària més gran.

La vacunació

Per frenar el repunt, algunes comunitats, entre elles Catalunya, han obert la vacunació al grup d’entre 16 i 29 anys, si bé altres autonomies, segons han expressat els consellers en la reunió, prefereixen continuar amb la immunització de major a menor d’edat i continuar amb el grup d’entre 30 i 39 anys, atesa la seva vulnerabilitat més gran al virus. I les dues estratègies coexistiran perquè en l’última actualització de l’estratègia de vacunació ja es va permetre encavalcar els grups d’edat no immunitzats en funció de la situació epidemiològica i per evitar buits degut a l’inici del període vacacional.

La ministra s’ha mostrat «emocionada» de poder fer la primera reunió presencial entre el Govern i els consellers de Sanitat des del 4 de febrer del 2020, unes setmanes abans que Espanya es veiés obligada a decretar el dur confinament domiciliari. A partir d’aquella data, cada setmana s’han celebrat reunions del Consell Interterritorial telemàtiques, unes de més tenses i altres de més relaxades. Però, després de la caiguda de l’estat d’alarma i la relaxació de les limitacions, el Ministeri de Sanitat ha considerat oportú convocar els consellers a una trobada al Senat, a la qual no han assistit ni el de Catalunya ni el de les Canàries. El Conseller català, Josep Maria Argimon, ha al·legat que preferia prioritzar la gestió de la pandèmia a Catalunya, en primera línia.

Punt d’inflexió

Malgrat les absències, la reunió presencial suposa un «punt d’inflexió» i una «mirada al present, però especialment al futur», segons ha remarcat Darias, que ha posat en relleu que el consell «continuï ocupant-se de l’urgent», és a dir, l’epidèmia, però també «emprengui amb promptitud l’important», a l’abordar altres temes sanitaris pendents.

Notícies relacionades

Per això, el Ministeri va preparar un carregat ordre del dia que ha prolongat la reunió més de sis hores. I, a l’acabar, els citats han acabat amb un aplaudiment perquè «els feia falta» veure’s en persona i «s’ho mereixien».

Entre els assumptes abordats destaca la creació d’una comitè d’avaluació del la gestió de la Covid, un assumpte que porta pendent des que un grup de científics demanés el mes d’agost passat que una comissió d’experts independent avaluï les decisions preses davant el virus. El Consell ha acordat presentar en les pròximes setmanes una proposta amb els noms i la metodologia de treball i que aquesta compti amb el recolzament de tots els integrants.