Dia de l’orgull

Una altra agressió homòfoba al parc Güell sacseja BCN

  • L’Observatori contra l’Homofòbia veu una «escalada preocupant» de manades d’homòfobs i demana recursos a les administracions

  • El dissabte 26 de juny un home va ser agredit per un grup de 10 persones mentre li proferien insults homòfobs

A1-116149680.jpg

A1-116149680.jpg / JOAN CORTADELLAS (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un grup de deu individus el van insultar per ser homosexual, li van pegar i li van robar la cartera. Va succeir dissabte al parc Güell de Barcelona a la una de la matinada. Un home de 52 anys és l’última víctima de l’homofòbia a Barcelona, que ja ha posat una denúncia als Mossos d’Esquadra. La reguera d’agressions que pateix el col·lectiu no s’atura. Durant la revetlla de Sant Joan, una parella va acabar a l’hospital després de rebre una pallissa al barri de Gràcia. Fa menys d’un mes una altra parella va ser apallissada de manera brutal a la platja del Somorrostro (Barceloneta). «Aquesta escalada de violència comença a ser alarmant, les administracions no ens poden deixar sols», demana el president de l’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya, Eugeni Rodríguez, que aquest 2021 ja comptabilitza 96 actes discriminatoris sobre les persones LGTBI.

L’última agressió s’ha conegut aquest dilluns, 28 de juny, precisament el dia de l’orgull del col·lectiu LGTBI, mentre diverses entitats s’han concentrat al carrer Parlament per exigir més mitjans i que s’aprovi d’una vegada la llei trans. Els Mossos investiguen una altra agressió homòfoba a Barcelona, la cinquena en menys d’un mes. La situació preocupa i alarma el col·lectiu. «El juliol i l’agost és quan rebem més denúncies d’agressions, i amb el ritme que portem estem més que preocupats. Les administracions han d’intervenir sobre l’assumpte i protegir les persones LGTBI», ha afegit el president de l’Observatori.

Més mitjans contra els violents

El patró, alerta Rodríguez, es repeteix. «Hi ha joves que actuen en manada, sobretot les nits dels caps de setmana. Necessitem que les administracions posin més mitjans, no poden deixar-nos sols. La inseguretat en què estem vivint és molt greu», assenyala. La majoria de denúncies per agressions les posen homes homosexuals, però també són víctimes dones homosexuals o trans. «Cal reforçar serveis», diu Rodríguez, una crida dirigida especialment al nou director general de polítiques LGTBI del Govern, Xavier Florensa.

Notícies relacionades

Des de principis del 2021 l’Observatori ha registrat 96 actes discriminatoris contra homosexuals, transsexuals o bisexuals. Però les dades del 2020 alerten d’un repunt que no deixa de créixer. Fins i tot en l’any de la pandèmia i confinament, hi va haver agressions contra aquest col·lectiu. Van arribar a xifres rècord, amb 189 casos, un 18% més que el 2019, tot i que assumeixen que moltes persones, especialment les dones trans que es dediquen a la prostitució, pateixen una vulnerabilitat més gran i tenen més temors de fer el pas de denunciar.

El 2020 es va registrar un important augment de la discriminació virtual, és a dir l’assetjament, amenaça o insults a través de les xarxes socials. També van créixer els casos de discriminació a casa o dins de les vivendes, a causa del confinament domiciliari obligat per la pandèmia. Una altra dada rellevant és que gairebé la meitat de les discriminacions, especialment les agressions, ocorren de nit i durant el cap de setmana o dia festiu, quan hi ha menys recursos. «Cal crear serveis d’atenció nocturns perquè ens puguem sentir segurs», afegeix Rodríguez.