Sant Joan 2021: ¿què es pot fer i què no a la revetlla a Catalunya?

Encara amb mascaretes obligatòries (no es retiraran a l’aire lliure fins dissabte), la nit de Sant Joan recupera aquest any les celebracions de carrer i a les platges

Protecció Civil recomana extremar la precaució, no només per evitar accidents, sinó també contagis.

BARCELONA 23/06/2019 Barcelona Verbena Revetlla Fogueres de Sant Joan, en la foto los diables de la Sagrera, encienden la hoguer

BARCELONA 23/06/2019 Barcelona Verbena Revetlla Fogueres de Sant Joan, en la foto los diables de la Sagrera, encienden la hoguer / Ricard Cugat (Delegaciones)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya afronta aquest dimecres la seva nit més popular, la de la revetlla de Sant Joan, encara amb mascaretes obligatòries i amb algunes restriccions per evitar l’expansió del coronavirus. La d’aquest 2021, a diferència de l’any passat en què la celebració va ser familiar i d’àmbit privat, torna a ser una nit en què tornen les festes, sempre a l’aire lliure. Estan autoritzades les revetlles als carrers, els correfocs, les baixades de falles al Pirineu i la carrera que acompanya la Flama del Canigó.

A Barcelona, igual com en altres ciutats costaneres, s’obren les platges, amb reforços de controls de vigilància, perquè els ciutadans celebrin la festa a la sorra. La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb la Conselleria de Salut i els ajuntaments, han elaborat una sèrie de recomanacions i mesures de prevenció.

Límits d’aforament en exterior i en interior

Les celebracions hauran de ser preferentment a l’aire lliure, tot i que Protecció Civil demana que els espais estiguin perimetrats o delimitats per garantir que no se supera l’aforament de 3.000 persones. A les festes en espais interiors, el límit serà el 70% de l’aforament amb un màxim de 1.000 persones, amb ventilació reforçada

Grups (encara) amb un màxim d’integrants

Els grups no poden superar les 10 persones i s’han de mantenir els dos metres de distància entre grups. En celebracions multitudinàries és més recomanable que mai mantenir les distàncies de seguretat d’1,5 metres de distància interpersonal i de dos metres entre grups de persones.

Menjar i beure només en zones autoritzades

El consum d’aliments i begudes en trobades a l’espai públic només està permès en zones habilitades per a això (àrees de pícnic, de descans o d’oci). Els ajuntaments poden ampliar aquests espais o habilitar els que considerin necessaris amb caràcter temporal.

Platges obertes i tancades

Malgrat la recomanació de Protecció Civil de tancar l’accés a les platges, la majoria de municipis del litoral català han anunciat que les mantindran obertes amb reforços de vigilància. Obriran al públic les platges de les ciutats de Barcelona i Badalona, les de Tarragona i les del Maresme. Alguns ajuntaments mantindran les platges tancades, tal com ha recomanat la Generalitat: Castelldefels, Gavà, Viladecans i Vilanova i la Geltrú en són alguns

Fogueres i foguerons

Les fogueres estaran permeses només amb autorització municipal i sempre evitant la formació d’aglomeracions en els espais de visualització. Es recomana als consistoris autoritzar només foguerons per evitar aglomeracions de persones.

Correfocs i falles permesos, però...

Estan permesos els correfocs i altres activitats amb moviment com les falles al Pirineu o la Flama del Canigó, sempre que els participants no interactuïn amb el públic.

Compte amb els coets i el gel hidroalcohòlic

Aquells que vagin a fer ús de la pirotècnia hauran d’adoptar mesures especials de protecció, més enllà de les habituals. No és recomanable utilitzar gel hidroalcohòlic (ja que és altament inflamable). Es recomana utilitzar mascaretes de cotó, ja que les quirúrgiques són de paper i propilè, materials gens adequats amb el magnesi de la pirotècnia.

Revetlles només amb permís

Per celebrar una revetlla serà necessari, com sempre, un permís municipal específic. Fora d’aquests espais les celebracions al carrer estan prohibides. No estan permeses les activitats de ball o similars.

Més transport públic a Barcelona

El transport públic reforçarà la freqüència dels seus serveis especialment durant les hores de més mobilitat nocturna. La xarxa de metro i tramvia de Barcelona oferirà un servei ininterromput el 23 de juny, els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ampliaran el seu horari fins a les 02.00 hores i els trens de Rodalies comptaran amb 10.500 places addicionals per facilitar la mobilitat durant la revetlla de Sant Joan.