Sector ressuscitat

L’oci nocturn arrenca a mig gas amb la vista posada a Sant Joan

  • Només una quarta part els bars musicals i ‘discos’ van obrir la nit de diumenge, tot i que amb gran acollida de públic

  • Els establiments han de tancar a les 3.30 hores però les patronals confien a allargar horaris a partir del 5 de juliol

A1-115408252.jpg

A1-115408252.jpg / Manu Mitru (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Els decibels han tornat a retronar de matinada a partir de les 00.00 hores als bars musicals i discoteques de Catalunya, que han ressuscitat com un vampir a mitjanit amb un arsenal de condicions lligades a la pandèmia. Després de mesos de clausura total, només trencada per sessions de tarda, hi havia emoció i ganes entre els noctàmbuls que no es van acovardir malgrat que dilluns és dia feiner i malgrat que ballar amb mascareta és un «destorb», en paraules d’una clienta que va tornar a l’arena nocturna en un local del Front Marítim, la zona més animada de la ciutat. «Molt ambient, gent que es comportava i d’altres que no tant», glossava al matí següent Adriana L., de 29 anys, després d’haver esgotat l’horari màxim permès de les 3.30 hores.

La nit va arrencar a mig gas, ja que van ser pocs els establiments valents com per debutar diumenge: entre un 20% i un 30% del total segons les estimacions d’una o altra patronal. Però per contra, l’afluència i l’entrega van ser notables sobretot en els punts més turístics, on algun forà se sumava a l’interès local per estrenar una d’aquestes pistes de ball ressuscitades. L’eix d’oci mariner era l’exemple clar, on a gairebé tots els locals es va arribar a l’aforament permès, que era del 50% a l’interior.

David Muñoz, director de Shôko, explica a aquest diari que al seu establiment i davant l’ambigüitat del Procicat sobre les distàncies i gestió de les pistes de ball van optar per no habilitar-la encara i instal·lar taules i cadires, de manera que a l’aforament es va completar per pura capacitat de mobiliari. «De cara al cap de setmana estudiarem com obrir les pistes», assenyala, satisfet per tornar a aixecar cap, tot i que encara quedi molt camí per a l’activitat normalitzada. En el seu cas, després de reservar taula, els clients entregaven les seves dades i DNI a l’arribar, com marca el protocol del segell sanitari internacional a què estan adscrits, més enllà de les exigències a Catalunya.

Normes complicades

Les regles del Procicat impliquen a més venda anticipada d’entrades en locals per a més de 500 persones, mascaretes a la pista, consum de begudes només a la barra i les taules, distàncies de seguretat d’1,5 metres i grups de màxim sis persones en interior i de deu a l’exterior. Un repertori que no convenç gaires empresaris. Des de la Fecasarm lamenten que les distàncies seran «difícils de complir» al ballar, així com l’ús de la mascareta dret o assegut segons s’animi l’ambient, per la qual cosa reivindiquen la seva proposta de realitzar test d’antígens previ a l’accés. Joaquim Boadas estima que aquesta matinada només han obert en zones on els establiments treballaven diàriament a l’estiu. El gruix, potser entorn del 85%, ho farà de cara a la revetlla de Sant Joan, autèntica prova de foc. La resta esperarà que hi hagi més flexibilitat i la tornada sigui rendible.

Notícies relacionades

Per part del gremi barceloní de discoteques, el seu president, Ramon Mas, opina que el sector ha respost amb serietat, fent registres de la clientela a l’entrada, desplegant les mesures sanitàries i amb controls per evitar desgavells. Els empresaris estan contents, però amb la vista posada en el pròxim cap de setmana per avaluar les actuals condicions. Espera que setmana a setmana la situació millori i «en 15 dies més es pugui aconseguir una hora més d’obertura i un aforament superior», que veuen vital per a la seva viabilitat, sobretot en cas de clubs amb molts costos per programació musical.

Fernando Martínez afegeix des de Fecalon que l’actual horari no s’ha compaginat amb el del transport públic, per la qual cosa implica risc que els noctàmbuls s’instal·lin en carrers o platges unes hores, i tampoc erradicarà el ‘botellon’. Dilluns a la matinada, la policia desplegada va intentar que el següent pas després de la festa fos el llit, i no les platges.