Els contagis cauen per sota de 500

Catalunya vacunarà els joves que acreditin que van a l’estranger a estudiar

  • El conseller de Salut Josep Maria Argimon pressiona el Govern central perquè vagi retirant la mascareta en espais oberts

Catalunya vacunarà els joves que acreditin que van a l’estranger a estudiar

Reuters / Hannah Beier

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya vacunarà joves que vagin a estudiar l’estranger sempre que acreditin que és un requisit, mentre pressiona l’Estat per anar retirant la mascareta en espais oberts, en un moment en què la comunitat ha aconseguit baixar dels 500 nous contagis diaris.

Els indicadors epidèmics continuen millorant lentament a Catalunya i prossegueix el degoteig d’altes de pacients greus que estan a l’uci.

Segons les dades actualitzades aquest dilluns pel Departament de Salut, hi ha un total de 539 pacients amb Covid ingressats als hospitals catalans, 24 més que ahir –un número similar al que hi havia el 25 de juliol de l’any passat–, 180 dels quals són a l’uci, un menys que aquest diumenge, una xifra que no es veia des del 10 d’octubre, fa més de vuit mesos.

A més, la meitat dels catalans majors de 16 anys (50,2%) ja tenen una primera vacuna contra la Covid i el 30,8% d’aquest col·lectiu la pauta completa, una condició que ja han aconseguit més de 2 milions de persones a Catalunya.

En aquest context, el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha indicat aquest dilluns que vacunaran els estudiants que marxin a l’estranger, amb el programa Erasmus o altres de similars.

«Em sembla millor vacunar estudiants d’Erasmus que la selecció espanyola», ha assenyalat el conseller, que ha afegit que s’oferiran detalls del pla els pròxims dies.

En tot cas, laweb de Canal Salut de la Generalitat ja informa de la possibilitat de vacunar-se en el cas d’haver de viatjar a l’estranger per estudiar, una cosa que afecta no només universitaris, sinó també estudiants de secundària.

Concretament, el Departament de Salut indica que els estudiants «majors de 12 anys» que hagin d’anar a l’estranger per realitzar «un Erasmus o un altre programa acadèmic» podran demanar al seu CAP que els vacunin.

Per a això, hauran de presentar tota la documentació del centre d’estudis d’origen i de destinació relativa al programa de mobilitat o sobre l’estada que faran, per comprovar que la vacunació és un requisit.

El mateix passa en aquelles persones que, per la seva edat, encara no els toca la vacunació, però que han de viatjar per feina a una destinació que exigeix estar immunitzat.

D’altra banda, Argimon s’ha manifestat partidari de retirar la mascareta en espais oberts i en determinades condicions, com serien caminar sol, amb convivents o amb un grup reduït de vacunats, però ha recordat que això és en mans de l’Estat.

Preguntat per si la revetlla de Sant Joan –amb les discoteques ja obertes des del 21 de juny– podria fer un gir a pitjor en la situació epidemiològica, el conseller ha assegurat que li preocupen més altres elements, com que pugui avançar la variant índia a Catalunya, ja que escapa parcialment les vacunes.

La immunització avança a Catalunya i, segons les dades actualitzades aquest dilluns pel Departament de Salut, en total són ja 3.345.741 catalans els qui han rebut la primera dosi de l’immunogen i 2.051.605 la pauta completa.

Notícies relacionades

Per percentatges, el 42,7% del conjunt de la població té una injecció i el 26,2%, la pauta completa, xifres que ascendeixen al 50,2% en el primer cas i el 30,8% en el segon si es comptabilitzen només els de 16 o més anys.

La immunització progressa a l’última franja incorporada, la de 40 a 49 anys (el 41% entre 45 i 49 anys, i el 4,4% entre 40 i 44 té una primera injecció) i està molt avançada al grup superior, el de 50 a 59 anys: el 74,7% té una primera punxada i el 41,5% ha completat la pauta.