Balanç del CIS

El 56% dels espanyols perceben que no hi va haver prou control en la pandèmia

L’última entrega del CIS sobre «efectes i conseqüències del coronavirus» destaca el canvi d’hàbits causat per la crisi sanitària

Control de tráfico de los Mossos, en la N-II, en la rotonda de Montgat, el día que empieza otra vez el confinamiento comarcal.

Control de tráfico de los Mossos, en la N-II, en la rotonda de Montgat, el día que empieza otra vez el confinamiento comarcal. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 55,8% dels espanyols consideren que tant el Govern com els executius autonòmics haurien d’haver pres més mesures de control davant la pandèmia de Covid-19, davant un 29,9% dels ciutadans que argumenten que les restriccions aplicades fins ara han sigut «adequades i necessàries». Així ho apunta l’últim sondeig del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) en el qual destaca un augment de 19 punts en el descontentament ciutadà amb la gestió de la crisi respecte al balanç anterior.

La quarta entrega de l’estudi sobre «efectes i conseqüències del coronavirus», les entrevistes del qual es van realitzar al maig sobre una mostra de 3.008 ciutadans, apunta un factor clau d’aquesta crisi: la pandèmia està canviant «la forma de vida, de pensar i de cuidar la salut» dels espanyols. Així ho pensa el 69,2% de la població enquestada, que considera que l’epidèmia ha variat «molt» o «bastant» la seva forma de vida, un 49,4% la seva manera de pensar i un 52,2% afirma que ha condicionat «molt o bastant» la manera de cuidar la salut.

Les relacions socials són un dels aspectes on els ciutadans aprecien més canvis en la seva vida; així ho apunten el 42,1%, però quan es pregunta per canvis en la manera de pensar, un 21,4% diuen que «valoren més el que tenen, cosa que és important, la vida, la família i la salut». També destaca un 11,4% que, arran d’aquesta crisi, han començat a «adonar-se de la fragilitat de la vida» i de «la importància de viure el moment, el present».

Més cura en la salut

Notícies relacionades

L’estudi revela que la pandèmia ha portat aspectes positius en les cures de la salut. El 33,8% valoren les mesures higièniques (mascaretes, neteja i ventilació), un 21,9% argumenten que ara prenen més precaucions i mesures de protecció i un 25,2% reconeixen que han canviat d’hàbits, cuiden més la seva alimentació i fan esport.

Igual com en altres sondejos, la pandèmia a Espanya i en altres llocs preocupa «molt o bastant» el 86,8% de la població i són els aspectes econòmics i laborals els que més afecten les famílies en un 61,8% davant la salut i l’atenció sanitària, que intranquil·litza el 32,7% dels espanyols.