JUDICI A L’AUDIÈNCIA DE BARCELONA

La fiscalia qualifica de «salvatge» l’assassinat d’una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú

  • Un veí dels avis paterns de la menor està acusat d’assassinar i abusar de la menor el juny del 2018

  • El processat va posar a la víctima un collar de gos al coll i, mentre l’agredia sexualment, l’anava asfixiant

  • La fiscalia reclama per a l’acusat la presó permanent revisable, més 10 anys de presó i el pagament d’una indemnització

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jurat popular integrat per cinc homes i quatre dones jutjarà a partir d’aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona Juan Francisco López Ortiz, acusat d’agredir sexualment i assassinar la Laia, una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú (Garraf), el 4 de juny del 2018. La fiscalia reclama per al processat 10 anys de presó i presó permanent revisable, així com una indemnització de 450.000 euros per als familiars de la víctima. El crim va commocionar la població. La policia va evitar que el sospitós patís un linxament públic quan va ser detingut. Aquest dilluns la fiscalia, acusació i defensa han fet les seves al·legacions inicials i després declararan diversos testimonis, entre els quals, els familiars de la víctima.

«Era una nena que era feliç i va ser assassinada d’una manera salvatge, brutal, com ni imaginen, en un escenari dantesc», va resumir la fiscal María José Franco. L’acusació pública va remarcar que l’acusat «va impedir» que la petita es defensés, «li va procurar un sentiment afegit, brutal, innecessari per matar una persona».

L’acusació particular, exercida per l’advocat Juan Carlos Zayas, va assegurar que l’acusat és una persona «calculadora» i no un malalt com haurà de fer creure la defensa. «No només l’acusat va matar una nena, sinó que per la mateixa circumstància de l’autor i la víctima es produeix la impossibilitat que la pobra nena es pugui defensar [....] De possibilitat de fugir, cap», va precisar.

La defensa, que reconeix que el processat va matar la noia, va demanar al jurat que se centri en com era l’acusat, des de quan consumia droga. «És un petit puzle que s’ha d’ajuntar i els donarà una idea de qui és Juan Francisco», que, segons la seva versió, estava sumit en «un caos» i en una situació de «desesperació» perquè la seva mare es moria. «Va perdre el món de vista», va reconèixer la lletrada. «Aquell dia va estar consumint droga i alcohol», va admetre. «Ell creia que s’estava defensant d’un atacant a la seva vivenda», sense adonar-se que era una nena, va insistir.

Sota d’un matalàs

El cadàver de la Laia, nascuda a la Xina i adoptada quan era un nadó, va ser trobat seminú sota d’un matalàs al domicili de l’acusat, que vivia al mateix edifici que els avis paterns de la menor, tres hores després de la seva desaparició, quan els oncles de la víctima van entrar per la força a la casa de l’home. L’imputat, un home de 45 anys amb un antecedent per violència domèstica en el seu procés de divorci, feia poc que s’havia traslladat a viure a casa dels seus progenitors, que no estaven al domicili quan van ocórrer els fets.

La nena estava amb els seus avis, que l’havien anat a recollir a l’escola, i va sortir de casa seva, situada al mateix bloc de Vilanova on residia el detingut, cap a les 18.50 hores, perquè el seu pare l’esperava davant el portal. «Va créixer i es va educar en una família de Vilanova, on era molt desitjada, estimada pels seus pares i el seu entorn. Era feliç. I especialment aquell dia, perquè l’endemà se n’anava de colònies», va explicar la fiscal. Quan la Laia baixava sola per les escales, quan l’acusat, que es va adonar de la seva presència, presumptament la va introduir al seu domicili «amb la finalitat de satisfer un pervers desig sexual», segons la fiscalia.

A l’interior de la vivenda li va posar una corretja de passejar gossos pel coll i li va clavar un ganivet de cuina en diferents parts del cos. També va abusar sexualment d’ella mentre incrementava la pressió de la corretja canina al voltant del coll, fins que finalment va provocar la mort de la Laia per asfíxia.

Buscava la vexació i la submissió

Notícies relacionades

La nena, detalla l’acusació pública, «no va tenir cap possibilitat de defensa eficaç», per tal com no esperava l’atac inicial» del processat, ni tenia amb prou feines «cap capacitat per oposar-s’hi» per la seva «diferència d’envergadura i força. La fiscalia afirma que López Ortiz «va actuar amb la recerca i afegida satisfacció de causar» a la Laia «el sofriment més gran possible», per això, a més li va clavar cops a la cara. «L’acusat va actuar amb la buscada i afegida satisfacció de provocar un sentiment d’una absoluta vexació i total submissió» de la víctima «simbolitzada en la col·locació d’una corretja de passeig canina al coll» de la menor. La família del sospitós va relatar al jurat la seva addicció a les drogues, les seves fòbies a ser atracat a casa i el seu aïllament. «Vaig ser un martiri per als meus pares i un maltractador psicològic», va confessar una germana.

En la seva primera declaració davant el jutge d’instrucció, el detingut va dir en la seva defensa que no recordava haver comès el crim, al·legant que en el moment dels fets es trobava sota els efectes de l’alcohol i les drogues La defensa qualifica l’acció del processat d’homicidi (imprudent o agreujat) i demana que se li apliqui l’eximent o atenuant de consum de droga i la reparació del mal, per haver posat a disposició del tribunal el seu patrimoni per al pagament de la indemnització a la família de la menor. Per això, l’advocat d’Ortiz sol·licita per al seu client un màxim de 14 anys de presó. El jutjat va embargar l’herència que havia de rebre l’imputat de la seva mare.