Espanya avança 20 dies el certificat que agilitarà els viatges per la UE

RUEDA DE PRENSA FERNANDO SIMÓN

RUEDA DE PRENSA FERNANDO SIMÓN / Kiko Huesca (EFE)

4
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Sanitat ha destacat la posada en marxa aquest dilluns del certificat verd digital que permetrà viatjar de manera més ràpida, segura i àgil entre els països de la Unió Europea, tot i que, de moment, només s’aplicarà als desplaçaments per avió.

El secretari general de Salut Digital, Alfredo González, ha comparegut en roda de premsa juntament amb el portaveu de Sanitat en la pandèmia, Fernando Simón, per anunciar que des d’avui Espanya ha començat a emetre als ciutadans que així ho sol·licitin el certificat de la UE, així com a reconèixer els emesos per altres estats membres. González ha posat èmfasi que Espanya s’ha convertit així en un dels set primers països de la Unió Europea a ser capaços d’emetre i reconèixer aquest certificat, fet que suposa avançar-se en 20 dies a la resta d’estats.

El certificat acredita que el seu titular ha rebut la pauta completa d’una vacuna autoritzada per l’agència europea EMA o per l’OMS, que té una prova diagnòstica amb resultat negatiu –incloent-hi la prova d’antígens– o que s’ha recuperat de la malaltia.

Sanitat només pot emetre el certificat en dos supòsits, que s’hagi passat la malaltia o s’estigui vacunat. Per a la resta, les proves de diagnòstic hauran de ser emeses per cada comunitat autònoma. González ha xifrat entorn de 30 o 40 els primers certificats validats per Espanya aquest dilluns i, segons fonts de Sanitat, el Ministeri ha rebut, així mateix, entorn de seixanta peticions per a l’emissió del certificat.

Agilitar l’emissió

Un dels principals esculls és ara en com agilitar l’emissió dels certificats. Es busca així escurçar els temps de realització de les proves, la seva anàlisi per un laboratori certificat i el trasllat del diagnòstic a la comunitat autònoma corresponent.

El secretari general de Salut Digital ha especificat que, per a la certificació que s’ha passat la malaltia i sempre que no hi hagi hagut una hospitalització, n’hi haurà prou que hagin transcorregut onze dies des del diagnòstic, igual com passa amb les quarantenes. Aquesta mesura, ha explicat, ha de ser ratificada encara en el protocol que està pendent d’aprovació al Parlament Europeu, però així ho estableixen els esborranys en els quals s’ha treballat fins ara.

«És un certificat completament gratuït que pot obtenir-se de manera digital o presencial. És senzill, verificable i interoperable, totalment segur, respecta la privacitat i la protecció de dades», ha asseverat. Ha explicat que es podrà viatjar dins de la UE tot i que no es tingui el certificat, però que el procés d’entrada al país serà més lent i es podran imposar controls addicionals, com tests i quarantenes. Amb el certificat, per contra, l’entrada serà més ràpida, segura i àgil, evitant esperes.

Proves al juny

La seva implantació serà progressiva i estarà en període de proves durant tot el mes de juny, si bé tots els emesos des d’avui són vàlids, ha afegit González, que ha dit que totes les comunitats començaran aquesta setmana a emetre certificats i aniran completant-los en els pròxims dies.

«A partir del dia d’avui pot anar a qualsevol altre Estat membre que estigui reconeixent aquests certificats i passarà per un control ràpid, sense proves addicionals, sense quarantenes, des d’aquest moment», ha dit González qui ha confirmat que Espanya ha sol·licitat aquest matí formalment la seva inclusió en aquesta llista de països que ja estan emetent certificats a la UE.

Rècord de vacunació en cap de setmana

Espanya ha registrat un nou rècord de vacunació a l’administrar en una setmana 3,1 milions de dosis, després que durant el cap de setmana s’hagin posat més d’1.255.000 vacunes, la xifra més alta inoculada de divendres a diumenge, segons Simón. L’accelerada en el ritme de la campanya de vacunació ha permès immunitzar ja amb la pauta completa més d’11 milions d’espanyols, el 23,2% de la població.

Notícies relacionades

Amb aquestes xifres, es compleix l’estimació de l’Executiu d’arribar als tres milions de punxades setmanals, després de diverses setmanes en què la vacunació no havia superat els 2,4 milions de sèrums inoculats. La xifra més alta, fins a la registrada avui, va ser durant la primera setmana de maig, quan es van punxar 2,7 milions de dosis. Per franges d’edat, el 88,8% del més grans de 50 anys compta amb alguna dosi de les vacunes i gairebé el 50% amb la pauta completa.

Simón ha especulat que el mes de juliol, «o fins i tot abans», podria deixar de ser obligatòria la mascareta en exteriors, imposada per la pandèmia de Covid-19. «Crec que al juliol, o fins i tot abans, pot ser una bona data per plantejar deixar d’utilitzar les mascaretes als exteriors», ha afirmat en roda de premsa aquest dilluns, tot i que ha precisat que «hi haurà àmbits en els quals serà molt difícil deixar-les fins que no hi hagi un gran percentatge de la població vacunada». De la mateixa manera, ha al·legat que «també és necessari recordar que per deixar d’utilitzar mascaretes cal modificar una llei, i això necessita el seu temps».