Coronavirus

Guia del passaport de Covid: quan i on es pot sol·licitar

  • Hi ha tres tipus de certificat

  • Així és el passaport de Covid que facilitarà els viatges a Europa

Guia del passaport de Covid: quan i on es pot sol·licitar

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

El passaport Covid, un certificat que vol facilitar els viatges a Europa aquest estiu, ja està en marxa. Tot i que es desenvoluparà cent per cent fins a l’1 de juliol, alguns països, entre els quals es troba Espanya, ja han començat a expedir-lo. Aquest document és una proposta de la UE per facilitar de forma segura la lliure circulació dels ciutadans durant la pandèmia de Covid-19 a través d’un circuit ràpid que agiliti els tràmits d’entrada i sortida entre els països de la Unió. Els països ja poden començar a emetre’l i a utilitzar-lo, i estarà disponible a tots els estats membres de la UE a partir de l’1 de juliol del 2021. Depèn de cada autonomia la rapidesa amb què començaran a expedir-lo. El País Valencià, Navarra, Aragó, Extremadura i Andalusia ja han començat a fer-ho. Encara no Catalunya, on es vehicularà a través de la web lamevasalut.cat. A l’accedir-hi, a l’apartat Informes i Resultats ja apareixen les icones per sol·licitar el certificat, però un missatge indica que no estarà disponible fins d’aquí uns dies.

Els certificats s’emeten de forma gratuïta en versió electrònica o en paper, sota petició del ciutadà amb la seva targeta SIP. Podrà sol·licitar-lo a partir del portal de coronavirus, l’App GVA+ Salut o el portal del pacient. A més, es contempla la possibilitat d’obtenció de certificat presencial a través de la sol·licitud de cita a les agendes de taulell del seu centre de salut.

Les quatre vacunes autoritzades per l’EMA(Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen) són vàlides.

Tipus de certificat

Existeixen tres tipus de certificat, en què l’acreditació QR es recull de forma digital i contindrà la informació essencial i la firma digital que li atorga validesa.

El primer és el certificat Covid Digital de vacunació, que acredita que la persona ha rebut una dosi o dues d’una de les vacunes davant la Covid aprovades per la UE. La validesa d’aquest certificat és de 365 dies després de la data de vacunació.

El segon és el certificat Covid Digital de recuperació, que acredita de manera digital, en el codi QR, que la persona s’ha recuperat després d’haver confirmat la seva malaltia mitjançant una prova PCR positiva. Aquest certificat serà vàlid des de l’acabament del període d’aïllament, dia 11 de la prova PCR positiva fins a 180 dies després.

Notícies relacionades

El tercer és un certificat Covid Digital de proves, que ofereix l’acreditació que la persona disposa d’un resultat negatiu d’una prova diagnòstica de Covid, que pot ser PCR o antigen. En el cas de la prova PCR el resultat tindrà una validesa de 72 hores i la validesa de la prova d’antigen serà de 48 hores. Per poder acreditar-se els resultats de les proves d’antígens no és vàlid qualsevol tipus de prova, sinó que ha d’haver-se realitzat amb un dels kits comercials aprovats per la UE.

Al viatjar, el titular del certificat Covid Digital de la UE, en principi, ha de quedar exempt de les restriccions a la lliure circulació. Així, els estats membres s’hauran d’abstenir d’imposar restriccions addicionals de viatge a les persones titulars d’un certificat Covid Digital de la UE, llevat que aquestes restriccions siguin necessàries i proporcionades per salvaguardar la salut pública. En qualsevol cas, és important que totes les persones s’assegurin dels requisits que cada país té per viatjar.

Temes:

Coronavirus