Insta a alliberar les patents

Ximo Puig interpel·la Europa: «Ni la burocràcia ni l’interès de les farmacèutiques poden obstaculitzar una vacunació ràpida»

El president de la Generalitat valenciana ha participat en la reunió telemàtica del Comitè de les Regions de la Unió Europea

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha participat aquest dijous al Comitè de les Regions de la UE per defensar la necessitat de plantejar una solució a les patents de les vacunes contra el coronavirus que permeti augmentar la seva producció i arribar a tota la població al més aviat possible. «Ni la burocràcia ni l’interès de les grans corporacions poden ser un obstacle per a l’objectiu superior: una vacunació universal ràpida», ha reivindicat durant la seva al·locució.

La seva intervenció al fòrum europeu ha coincidit amb el canvi de postura de la presidència dels Estats Units, que recolza la liberalització de les patents, i de la Unió Europea, que s’ha obert a estudiar-ho; una reclamació que des del Consell es va demanar per primera vegada en una missiva dirigida a l’òrgan de representació de les regions europees el 2 d’abril. «Més de 60 excaps d’Estat i 100 premis Nobel ho han demanat, ahir mateix, els Estats Units es van mostrar favorables a aquesta petició, que des del País Valencià vam elevar per carta el 2 d’abril», ha explicat.

«Necessitarem milers de milions de vacunes a l’any per a tota la població mundial, hem de convèncer-nos que, en aquest món globalitzat, ningú estarà segur fins que no ho estiguem tots», ha explicat Puig, que ha recordat que Europa «és solidaritat» i que en aquest moment aquesta solidaritat és «per decència i intel·ligència». «Esperar no és una opció, cada dia que passa sense que el Brasil, l’Índia o l’Àfrica estiguin protegits, hi ha una bomba latent de possibles mutacions que en retarden la sortida definitiva», ha expressat.

Notícies relacionades

La liberalització de les patents no és l’única solució que ha posat a sobre de la taula Puig. Així, ha proposat «compensar les empreses farmacèutiques si s’opta per les llicències obligatòries» per «protegir la recerca de cara a la pròxima pandèmia», i «exigir la cooperació entre empreses farmacèutiques per augmentar la producció», una mesura que ha considerat com «la manera més efectiva d’accelerar la fabricació de vacunes», però que aquesta «no sigui una qüestió únicament voluntària de les empreses».

Així mateix, Puig ha reclamat mirar al futur, en què s’ha «de reduir la nostra dependència d’instal·lacions en tercers països i incrementar la capacitat de producció de medicaments». Segons la seva opinió, «només així reforçarem l’autonomia estratègica d’Europa en l’àmbit més crucial: protegir la vida dels nostres ciutadans». També ha demanat que Europa garanteixi «el compliment dels compromisos d’entrega per part de les grans empreses farmacèutiques». «Els vaivens i la incertesa s’han d’acabar», ha sentenciat.