Pendents d’una borrasca

Una ciclogènesi explosiva portarà mal temps al final de l’estat d’alarma

Si es confirma que la borrasca serà potent, podria afectar la Península diumenge i la setmana que ve

4
Es llegeix en minuts

El temps assolellat i sec serà el protagonista de la setmana amb temperatures que superaran els 30 graus en punts del sud i l’est, però diumenge una borrasca torna a portar la pluja a bona part d’Espanya i farà que els termòmetres es desplomin i marquin valors de final d’hivern.

Un canvi brusc de temperatura que, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), obeeix a la formació, dijous i divendres, d’una borrasca a l’Atlàntic, fruit d’una ciclogènesi explosiva que tindrà lloc lluny de la península ibèrica, però els efectes de la qual es deixaran sentir al nostre país a finals de setmana.

Aquesta borrasca impulsarà migjorns que faran que dissabte pugin les temperatures a la meitat nord, sobretot a la vora del Cantàbric, on aquell dia podrien superar els 30 graus, situació que dispararà el risc d’incendis en aquella zona.

Canvi brusc de temperatura

Diumenge un front associat a la borrasca provocarà un canvi brusc del temps i farà que plogui en àmplies zones i que les temperatures baixin notablement fins a arribar a valors més propis de finals d’hivern que de primavera.

Per ara la borrasca atlàntica no té nom «oficial», ja que, segons ha explicat el portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, per a això fa falta que s’activin avisos taronja (risc elevat) amb ratxes molt fortes de vent en moltes zones i en el dia d’avui les prediccions meteorològiques apunten que «és molt poc probable» que pugui passar això.

De moment, entre dimecres i divendres predominarà el cel poc ennuvolat o amb alguns intervals de núvols en la major part d’Espanya, tot i que el pas de sistemes frontals poc actius per l’extrem nord deixarà núvols i algunes precipitacions febles i disperses, sobretot a Galícia, punts del Cantàbric i entorn del Pirineu, on podrien arribar en forma de tempesta a Catalunya. 

Les temperatures baixen aquest dimecres al terç nord però pugen en general, sobretot a l’est peninsular, i així se superaran els 30 graus a la vall del Guadalquivir i dijous també a la vall de l’Ebre.

Núvols i vent

El divendres 7 també se superaran els 30 graus a la vall del Guadalquivir, dl Guadiana, en punts de l’interior del País Valencià i de Múrcia i es depassaran els 32 graus en zones de les províncies de Sevilla, Alacant i Múrcia.

Dissabte predominarà el cel poc ennuvolat a gairebé tot Espanya, tot i que a la tarda hi pot haver alguna tempesta en l’entorn del Pirineu i a última hora a l’oest de Galícia.

Les temperatures pujaran al terç nord peninsular i de manera més acusada a l’interior del País Basc, amb valors de fins i tot 10 graus més que la jornada anterior a causa dels vents càlids impulsats per la borrasca que faran superar els 30 graus i augmentarà el risc d’incendis en aquesta zona.

Dissabte també arribaran als 30 graus a la vall de l’Ebre i als 32 a les valls del Guadiana i Guadalquivir i en general les màximes seran per sobre dels 25 graus en bona part de la Península.

Diumenge arribarà a Espanya un front fred associat a la borrasca atlàntica que deixarà al seu pas pluges i xàfecs a la meitat oest que poden ser forts, persistents i anar acompanyats de tempestes a Galícia, extrem occidental de Castella i Lleó i nord d’Extremadura i que s’aniran estenent cap a l’est, de manera que seran forts en l’entorn del Pirineu i del Sistema Ibèric i menys probables o dispersos a la costa mediterrània i vall de l’Ebre.

Els vents bufaran de l’oest i sud-oest amb ratxes fortes en bona part de la Península, arribant a superar els 70 o 80 quilòmetres per hora en punts alts i litorals de la meitat nord.

La temperatura baixarà notablement sobretot a la meitat occidental, finsa 10 graus menys que el dia anterior en algunes zones de Castella i Lleó i Extremadura, mentre que Balears les temperatures es mantindran estables i no hi haurà pluges.

Pluges dilluns

Dilluns de la setmana vinent continuarà la inestabilitat amb pluges i xàfecs en bona part de la Península, menys probables al sud-est i les Balears i més intensos al nord d’Aragó i Catalunya, però fortes en punts del terç nord i als entorns dels sistemes Central i Ibèric.

Les temperatures continuaran baixant al centre i terç oriental de manera notable, tot i que poden pujar una mica a la vora del Mediterrani, de manera que, entre el dissabte 8 i dimarts 11, ciutats com Madrid, Salamanca i Zamora poden tenir fins a 15 graus menys de màxima.

Notícies relacionades

Dimarts continuarà la inestabilitat sobretot a l’extrem nord amb precipitacions encara intenses al Pirineu i temps fresc en general, però a partir de dimecres és probable que el temps torni a estabilitzar-se, que hi hagi menys pluja i faci més de calor.

Mentrestant, a les Canàries predominaran els vents alisis, en ocasions fortes, amb núvols a Lanzarote, Fuerteventura i nord de les illes més muntanyoses i algun plovisqueig, però les temperatures no canviaran.