A Ourense

Obligada una empresa a readmetre un treballador acomiadat per ser pare

Nadons, a la nurseria d’un hospital de Barcelona.

Nadons, a la nurseria d’un hospital de Barcelona.

2
Es llegeix en minuts

La Sala social del Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) ha declarat nul l’acomiadament d’un treballador per part d’una empresa de transports d’Ourense al considerar que va ser donat de baixa per ser pare i condemna la companyia a la seva «immediata readmissió» en les mateixes condicions laborals que tenia. 

Segons la resolució facilitada pel TSXG, els fets van passar l’any passat durant la pandèmia. L’empleat va comunicar a l’empresa l’estat de gestació de la seva dona, que va donar a llum el 22 d’abril del 2020. La companyia va decidir acomiadar-lo aquell mateix dia, mitjançant burofax que li va enviar dos dies després. 

L’alt tribunal, que aplica la doctrina jurisprudencial europea, indica que l’empresa el va tractar «de manera menys favorable» per un dels presumptes protegits, com és el part o naixement del fill. L’acomiadament es va produir pel fet del part de la seva dona i de totes les conseqüències que se’n podrien derivar.

«Això és un indici, o una forta sospita, que pogués existir una connexió entre el part (i la seva condició de pare) i la decisió empresarial, al presentar-se una immediatesa temporal entre l’un i l’altra; sense que tingui res a veure amb l’exercici d’un permís de paternitat, sinó amb la condició de progenitor i de totes les conseqüències legals, que, d’això, pogués deduir l’ocupadora que passarien», argumenten els magistrats. L’alt tribunal afegeix que «no s’ha provat per part de l’empresa cap incompliment o causa que hagi pogut emparar la decisió fora d’aquella vinculació amb el part». 

Retards i mal moral

Notícies relacionades

La companyia, per tant, «no ha allunyat aquesta sospita fundada –l’acomiadament com a conseqüència de ser pare– amb proves de l’existència d’una causa objectiva, aliena i no espúria de la seva decisió», indica el TSXG, que ha decidit declarar l’acomiadament nul a tots els seus efectes. D’aquesta manera, l’empresa haurà de pagar-li els salaris que va deixar de percebre des d’aleshores i fins a la seva efectiva reincorporació al lloc de treball, i abonar-li per mal moral 6.251 euros. 

L’òrgan judicial gallec entén que es va produir un acomiadament per «discriminació reflexa», això és, que «es va vulnerar el dret del recurrent a la igualtat i a no patir discriminació per raó de sexe (embaràs), ja que li seria projectable –indirectament– la protecció atorgada per l’article 55.5 de l’estatut dels treballadors».