Els efectes de la pandèmia

L’Hospital de la Vall d’Hebron ofereix al personal sessions de relaxació amb realitat virtual

  • La teràpia, dirigida a alliberar l’ansietat, permet als professionals sanitaris endinsar-se en universos de colors

  • El centre ha detectat entre els seus professionals «símptomes de fatiga per compassió»

2
Es llegeix en minuts

L’Hospital de la Vall d’Hebron ofereix als seus treballadors sessions de 45 minuts de meditació i relaxació en què, a través de la realitat virtual, poden submergir-se en un oceà o endinsar-se en universos de colors, amb la finalitat d’alliberar l’ansietat després d’un any de pandèmia. La crisi del coronavirus, que més d’un any després de la seva arribada a Catalunya continua omplint les ucis dels hospitals, ha posat a prova la salut mental dels professionals sanitaris.

Per prevenir possibles seqüeles, el Servei de Psiquiatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron va posar en marxa des del principi actuacions per donar recolzament als sanitaris que presentaven símptomes d’estrès i ansietat. El projecte fa ara un pas més per millorar l’experiència i ofereix sessions de ‘mindfulness’ –meditació d’atenció plena– de 45 minuts per als professionals del centre sanitari, que es poden realitzar abans de la jornada laboral, durant la jornada o a l’acabar.

Inspirada en la tecnologia d’exposicions que conviden a entrar de forma virtual a l’obra de grans pintors de la història, la proposta terapèutica crea entorns multisensorials que omplen tota una sala per relaxar els sanitaris. Així, durant les sessions, els professionals poden «submergir-se en un oceà, nedar amb dofins o endinsar-se en un acolorit univers de mandales –composicions utilitzades en el budisme i l’hinduisme–» experiències que van acompanyades de música, segons explica Merche Rodríguez, del Servei de Salut Mental de la Vall d’Hebron i impulsora d’aquest projecte.

Símptomes de ‘fatiga per compassió’

Notícies relacionades

Els participants poden escollir la proposta de realitat virtual, que es projecta a totes les parets i sostres de la sala en una composició de llum, color i so que simulen l’escenari escollit. Rodríguez ha explicat que el 80% dels participants, que són personal de l’hospital, assenyalen «preocupació» com la paraula que millor defineix el seu estat d’ànim abans d’entrar a la sessió. Al sortir, el 100% diu que està tranquil i relaxat, i que vol repetir, així que el personal sanitari «l’ha rebut com un regal», ha destacat.

Després d’un any de pandèmia, Vall d’Hebron ha detectat en el personal sanitari «símptomes relacionats amb la fatiga per compassió», que passa persones que intervenen en situacions crítiques com una guerra o un atemptat. També han observat, segons Rodríguez, que els professionals estan més irascibles, amb canvis d’humor, pèrdua de gana, problemes per dormir i, a més, «els falla l’empatia», perquè acumulen moltes emocions, unes dificultats que la nova teràpia de la Vall d’Hebron pot contribuir a disminuir.