Promesa incomplerta

La Seguretat Social no reconeix la Covid com a malaltia laboral als sanitaris

  • El Govern va aprovar aquesta condició al febrer i amb caràcter retroactiu però fins ara no s’ha aplicat per «falta de voluntat política», segons Csif

  • La tramitació de les baixes de sanitaris com a malaltia comuna impedeix que tinguin cobertura les seves seqüeles

La Seguretat Social no reconeix la Covid com a malaltia laboral als sanitaris
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Malgrat que, el febrer passat i després de reiterades peticions dels sindicats, el Govern va aprovar que el contagi per Covid sigui considerat malaltia professional per als sanitaris amb efectes retroactius des de l’inici de la pandèmia, la Seguretat Social no ha reconegut aquest supòsit en cap cas fins ara. A més, només 1 de cada 10 contagis de metges, infermeres i altres treballadors dels centres sanitaris ha sigut declarat accident laboral. La resta han sigut tramitats com a malaltia comuna, segons ha denunciat aquest dilluns la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF).

El sindicat ha difós l’estadística d’accidents laborals corresponent al 2020 i els dos primers mesos del 2021 (les últimes dades disponibles), en la qual es reflecteix que només s’han reconegut 12.325 accidents laborals per Covid-19 entre el personal de la sanitat, cosa que suposa el 10% dels contagiats notificats en aquest col·lectiu en el mateix període (125.691). Aquesta situació s’explica, segons Csif, per errors en la tramitació dels expedients i una «clara manca de voluntat política per garantir la protecció» dels sanitaris, que és la professió amb més contagis des de l’arribada del virus a Espanya.

Notícies relacionades

La falta de reconeixement com a accident laboral provoca una minva econòmica als sanitaris, de qui la baixa es tramita com a malaltia comuna, segons la central sindical. Així mateix, que el Govern estigui incomplint la consideració com a malaltia professional perjudica sobretot els sanitaris amb seqüeles de llarga durada, que són «moltíssims», segons Encarna Abascal, secretària en prevenció de riscos laborals de Csif. Si bé, no hi ha estadístiques de quants són els afectats perquè no «se’ls està fent un seguiment».

El testimoni del Dario

I és que el reconeixement com a malaltia professional implica una cobertura durant tota la vida del treballador, sobre les seqüeles presents o futures, però l’accident laboral cobreix només els cinc anys posteriors al contagi. I la malaltia comuna, només el que duri la primera baixa laboral. És el que li ha passat a Dario Carrasquilla, sanitari de l’hospital madrileny La Princesa, que es va contagiar durant la primera onada i té unes seqüeles persistents com fatiga, rampes i dolor. Malgrat això, no li estan realitzant «cap seguiment» mèdic i ha sigut ell el que ha hagut de sol·licitar que el derivin a un especialista i costejar-se la teràpia, tant a nivell psicològic com físic. «Continuo amb seqüeles i ningú m’ha reconegut res, cosa que desespera una mica», ha denunciat a la roda de premsa convocada pel sindicat.