En menors de 79 anys

Sanitat proposa retardar les segones dosis de Pfizer i Moderna per vacunar més

  • La Comissió de Salut Pública estudiarà aquest dimarts la iniciativa d’espaiar les immunitzacions, després de les peticions realitzades per algunes autonomies com Catalunya o Madrid

  • Espanya rebrà 1,7 milions de vials de Pfizer setmanalment, des del 26 d’abril fins al final del mes de maig

Darias anuncia que llegarán 1,7 millones de dosis semanales de Pfizer a partir del 26 de abril y durante todo el mes de mayo.

3
Es llegeix en minuts

Després de les peticions de Catalunya, Madrid i altres autonomies i la vista de l’èxit de l’estratègia de vacunació al Regne Unit, la Comissió de Salut Pública estudiarà aquest dimarts una proposta del Ministeri de Sanitat per retardar la inoculació de segones dosis de Pfizer i Moderna en menors de 79 anys, a fi d’immunitzar amb primeres dosis el nombre més gran possible d’espanyols.

Així es recull a l’esborrany de la sisena actualització de l’estratègia de vacunació contra la Covid, al qual ha tingut accés Efe i en el qual s’especifica que la situació epidemiològica actual podria indicar un augment en el nombre de casos, «per la qual cosa es considera important vacunar al més aviat possible el nombre més gran possible de persones», sobretot si són «vulnerables».

En concret, el document proposa continuar amb la separació de segones dosis de Pfizer i Moderna, tal com es recull en l’estratègia actual (21 dies i 28 dies, respectivament) però augmentar l’interval en els menors de 79 anys entre sis o vuit setmanes. I espaiar la segona punxada també en els menors de 69 anys, en el mateix termini de sis a vuit setmanes.

1,7 milions de dosis setmanals

A més, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat aquest dilluns que Espanya rebrà 1,7 milions de dosis de Pfizer setmanalment, des del 26 d’abril fins al final del mes de maig, i ha destacat que propiciarà que es compleixi l’objectiu de tenir el 70% de la població vacunada a finals de l’estiu.

En el seu compte de Twitter, la ministra ha assegurat que, des de la setmana vinent i «durant tot el mes de maig», arribaran a Espanya una mitjana d’1.700.000 dosis de la vacuna de Pfizer.

Altres països que espaien les dosis

El Regne Unit ha adoptat l’estratègia d’ajornar les segones dosis, cosa que ha permès al país britànic ser un dels més avançats en immunització de la població. Alhora, el Govern ha impulsat un estudi, coordinat per l’Institut de Salut Carlos III, per analitzar la seguretat i eficàcia que les persones que han rebut una dosi d’AstraZeneca i són menors de 60 anys, rebin la segona de Pfizer, després de la suspensió de la vacunació amb el primer preparat als més joves per l’aparició de casos rars de trombes. Si els resultats de l’assaig clínic no estan a temps, es podria retardar també la segona dosi en les primeres persones que van rebre la punxada d’AstraZeneca.

En aquest escenari, la proposta del grup de treball tècnic de vacunació Covid-19 sobre Pfizer i Moderna fa referència al fet que en les situacions d’alta incidència de la malaltia, ingressos hospitalaris i morts, al costat d’un context de disponibilitat limitada de vacunes, alguns autors i països plantegen l’ampliació entre dosis. D’aquí, que s’estudiï augmentar o no l’interval entre punxades més enllà de l’establert en els protocols dels assajos clínics, amb l’objectiu d’administrar un nombre més gran de primeres dosis, «accelerar» el control de la pandèmia i «limitar l’impacte en la salut en les persones».

Mesures per a esdeveniments multitudinaris

Notícies relacionades

D’altra banda, també es debatrà un altre document que busca arribar a un acord sobre la reactivació progressiva d’esdeveniments i activitats multitudinàries, per establir mesures preventives i de control fins que millori la situació epidemiològica. En la proposta de Sanitat, s’apunta a esdeveniments culturals, esportius, religiosos o festivals, entre d’altres, i es considera aquestes situacions de risc de transmissió de coronavirus.

Així mateix, es recorda que Sanitat i les comunitats han aprovat actuacions de resposta coordinada, en el semàfor amb quatre nivells en el qual s’aconsella una sèrie d’actuacions proporcionals al nivell de risc. La proposta considera necessari plantejar recomanacions comunes per a la planificació i organització d’esdeveniments i activitats multitudinàries. I, en el cas del nivell d’alerta 4, advoca per cancel·lar aquest tipus d’esdeveniments. Això podria provocar la suspensió del festival taurí organitzat per Isabel Díaz Ayuso, i en què es preveu un aforament de 6.000 persones, el 2 de maig, dos dies abans de les eleccions a la Comunitat de Madrid.

Temes:

Coronavirus