La lluita contra la pandèmia

Pfizer accelerarà l’entrega de 50 milions de dosis de vacunes a la UE

  • L’enviament permetrà suplir durant al segon trimestre la paralització de la distribució del sèrum monodosi de Janssen

  • La presidenta de la Comissió Europea anuncia l’obertura de negociacions amb el laboratori per a la compra de 1.800 milions de dosis per al 2022 i 2023

  • Consulteu tota la informació sobre la vacuna de Pfizer: procedència, dosis, efectes secundaris, etc.

Pfizer accelerarà l’entrega de 50 milions de dosis de vacunes a la UE
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La vacuna d’ARN missatger desenvolupada i fabricada per BioNTech-Pfizer s’ha convertit en la gran favorita de la Unió Europea (UE). La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va destacar aquest dimecres que la vacuna ha provat la seva vàlua i l’empresa, la seva fiabilitat, i va anunciar l’obertura de negociacions per firmar un nou contracte per a l’adquisició de 1.800 milions de dosis per al 2022-2023. Mentrestant, l’empresa avançarà al segon trimestre l’enviament d’una nova remesa de 50 milions de dosis, cosa que permetrà a la UE suplir la paralització en el subministrament de lavacuna de Janssen –havia d’entregar 55 milions de dosis entre l’abril i el juny– pels casos de trombes detectats als Estats Units.

Aquesta nova remesa, l’enviament de la qual estava previst inicialment per a l’últim trimestre del 2021, es distribuirà a prorrata per població entre tots els estats membres, cosa que significa que Espanya rebrà 5 milions d’injeccions addicionals. En total, BioNTech Pfizer enviarà entre l’abril i el juny un total de 250 milions de dosis. «Això ajudarà substancialment a consolidar el desplegament de les nostres campanyes de vacunació», va explicar Von der Leyen durant una breu declaració sense preguntes davant la premsa. La Comissió confia amb aquest nou avançament complir amb l’objectiu de vacunar el 70% de la població adulta per a l’estiu i millorar les possibilitats de contenir el virus de la Covid-19.

Segons va remarcar, l’empresa «ha demostrat ser un soci de confiança, que ha complert els seus compromisos i que respon a les nostres necessitats. Això redunda en benefici immediat dels ciutadans de la UE». En aquest sentit, Von der Leyen va anunciar l’obertura de negociacions amb el laboratori per adquirir-ne 1.800 milions addicionals a través del sistema de compres conjuntes per garantir als ciutadans de la UE prou dosis el 2022 i el 2023.

Aposta per les vacunes d’ARN missatger

«És clar que per derrotar el virus de manera decisiva haurem d’estar preparats per al següent. En algun moment és possible que necessitem injeccions de reforç per reforçar i prolongar la immunitat. Si hi ha noves variants necessitarem desenvolupar vacunes que s’adaptin a noves variants i les necessitarem aviat i en prou quantitats», va argumentar Von der Leyen, que va avançar que a partir d’ara la UE se centrarà en tecnologies que han demostrat la seva eficàcia i «les vacunes d’ARN missatger en són un clar exemple».

Notícies relacionades

Paraules que suggereixen en certa mesura la informació publicada aquest dimecres pel diari italià ‘La Stampa’, que apunta que Brussel·les no renovarà els contractes amb Janssen i AstraZeneca, i aposta per l’ARN missatger, la tecnologia en què es basen BioNTech-Pfizer, Moderna i Curevac. Tot i així, la Comissió Europea no ha tancat la porta a cap vacuna ni a nous contractes amb altres empreses.

Von der Leyen va aprofitar la seva compareixença per actualitzar les dades de vacunació a la UE. Fins ara, els Vint-i-set han rebut 126 milions de dosis i hi ha 100 milions de persones que ja han rebut una punxada. «És una fita de la qual podem estar orgullosos», va assegurar la presidenta de l’Executiu. Dels 100 milions de dosis posades als Vint-i-set, un 25% són segones dosis, cosa que significa que hi ha més de 27 milions de persones plenament immunitzades. «Són bones notícies, però com podem veure amb l’anunci de Johnson & Johnson ahir, encara hi ha molts factors que poden interrompre el calendari d’entrega planificat de vacunes. És important actuar amb rapidesa, anticipar-s’hi i adaptar-s’hi sempre que sigui possible», va reivindicar.