Hi ha més risc de patir trombes provocats per la Covid que per la vacunació

  • El percentatge d’aparició de trombosis en malalts greus de coronavirus és del 16,5%, davant el 0,0004% d’incidència després de la inoculació d’AstraZeneca

  • Si s’agafa un avió o es prenen anticonceptius orals, les probabilitats de patir coàguls greus a la sang són més elevades

Hi ha més risc de patir trombes provocats per la Covid que per la vacunació

JOEL SAGET / AFP

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Malgrat la suspensió de la vacunació amb Janssen als Estats Units, per la seva possible relació amb casos «extremadament rars» de trombosi, les dades demostren que hi ha més risc de patir coàguls greus a la sang a causa d’un infecció per Covid, que per les vacunes que intenten frenar la pandèmia.

De fet, dues de les vacunes autoritzades a Europa, Pfizer i Moderna, no han reportat dades significatives que causin trombes. I els casos detectats després de la inoculació d’AstraZeneca, 86 en 34 milions de punxades segons el recompte més recent, indiquen que la possibilitat de patir trombosi per la inoculació és ínfima. Finalment, els trombes reportats després de la vacunació amb l’antigen Johnson & Johnson als EUA, sis casos per gairebé 7 milions de dosis administrades, de moment són encara menors que els detectats amb AstraZeneca a la UE.

Un gràfic realitzat per la doctora portuguesa María Leonor Ramos, que ha sigut compartit a les xarxes socials per desenes d’especialistes i metges d’arreu del món, aclareix de manera molt visual els riscos de patir trombosi per la vacunació, en comparació amb altres situacions. És la il·lustració que acompanya a aquest article, amb algunes dades afegides i obtingudes d’altres fonts.

Els percentatges

La representació indica que la probabilitat d’un trombe després de la vacunació amb AstraZeneca és de 0,0004%, és a dir, 4 casos per un milió i es tracta d’una incidència calculada a l’«alça», perquè altres estadístiques reporten 1 cas per un milió, segons explica Mar Castellanos, neuròloga i coordinadora del grup d’estudi de malalties cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia. I la possibilitat que aparegui un trombe en malalts greus de Covid és de 165.000 casos per milió, és a dir, d’un 16,5%.

Un 0,0004% davant un 16,5%. Es tracta d’una de comparativa que no deixa lloc a dubtes, perquè la Covid provoca un augment de coàguls a causa de fenòmens inflamatoris intensos, amb predomini del tromboembolisme pulmonar, fins i tot en pacients amb malaltia lleu, en un 1% dels casos, segons les dades de la Societat Espanyola de Trombosi

Els medicaments

La incidència mostra, per tant, que la probabilitat que una persona de més de 60 anys ingressi a l’uci per coronavirus (sense haver-se vacunat) és 70 vegades superior a la de patir un trombe provocat per AstraZeneca, segons indica Gorka Orive, investigador i professor de la Universitat del País Basc. Per tot això, l’especialista afirma que «el missatge» és completament «favorable a la vacunació», tenint en compte que «tots els medicaments tenen efectes adversos».

Referent a això, el gràfic mostra que la possibilitat de patir trombe en dones que prenen anticonceptius orals és d’entre 0,05% i 0,12%; un percentatge que s’eleva al 0,18% en el cas dels fumadors. Finalment, segons l’institut NICE (Institut Nacional per a la Qualitat de la Sanitat i de l’Assistència del Regne Unit), una activitat quotidiana com agafar un avió provoca trombes en 1 de cada 1.000 persones, 0,1%.

És a dir, diverses situacions causen més episodis de trombosi que la vacunació, així que el vocal de la Societat Espanyola d’Hematologia Ramón Lecumberri insisteix que «els beneficis» de la inoculació d’AstraZeneca «superen, de molt, els potencials riscos», tenint en compte que, en l’actualitat, la «principal amenaça» de provocar trombes és precisament la Covid.

La gestió

Notícies relacionades

En aquest context, Orive reclama «distingir» entre una vacuna com AstraZeneca, que és «segura i eficaç», i la gestió que n’han realitzat tant l’empresa farmacèutica com els països europeus, que han generat «més incertesa» en la població.

Respecte a Janssen, Lecumberri recomana «esperar» que acabi la investigació, però tot i que es demostri la relació amb els trombes, si la incidència és ínfima, considera que, de nou, «els beneficis d’administrar-la seran més elevats» que els perjudicis de deixar-la en un calaix.