Avís meteorològic

Les cendres del volcà en erupció La Soufrière arribaran aquest dimecres a Espanya amb la borrasca

Els meteoròlegs consideren que aquestes emissions no són perilloses, ja que estan a milers de quilòmetres d’altitud

1
Es llegeix en minuts

La borrasca que arribarà aquest dimecres a la Península implicarà una part de les emissions del volcà La Soufrière, a l’illa caribenya de San Vicente, que va entrar en erupció el 9 d’abril, segons ha pronosticat Meteored. El flux de vent traslladarà la borrasca d’oest a est a través de l’Atlàntic i podria portar part de les cendres i de l’SO2 del volcà. El raig polar que actua com una cinta transportadora de borrasca continuarà molt ondulat i provocarà noves tempestes de les quals cauran aquestes partícules «extremadament inusuals».

El meteoròleg Francisco Martín explica que les cendres i el sofre del volcà han arribat ja a la troposfera en grans quantitats i es troben ja creuant l’Atlàntic. Així, Martín assenyala que en les pròximes hores, les seves emissions podrien arribar primer a les Canàries i després al sud peninsular, tot i que seran presents a uns milers de quilòmetres d’altitud, per la qual cosa considera que, en principi, no representaran perill per a la població.

Fred i pluges

L’expert d’Eltiempo.com Samuel Biener assenyala que aquests episodis de tempestes són normals en aquesta època de l’any, però «sorprèn com estan interactuant amb masses d’aire subtropicals, que incrementen les temperatures i la intensitat dels xàfecs». Fins que dimecres comencin les primeres precipitacions de la nova borrasca a caure a Galícia una massa d’aire suau amb migjorns i del sud-est propiciaran temperatures d’entre 17 i 21ºC a pràcticament totes les capitals.

Notícies relacionades

Però dimecres, arribarà una massa d’aire fred des de l’Atlàntic que provocarà un descens de les temperatures i xàfecs intensos i irregulars en la meitat oest i sud de la Península. Aquest temporal també arribarà a les Canàries, on s’esperen tempestes particularment intenses a Tenerife, La Palma i Gran Canària.

Dijous la borrasca coincidirà amb una nova borrasca al nord de l’Àfrica que se situarà a l’Estret de manera que a la meitat sud les precipitacions podran ser intenses, sobretot a l’extrem sud-est. Aquest temporal previsiblement anirà acompanyat de fort vent de llevant al vessant mediterrani.