16.000 persones desallotjades

L’erupció del volcà La Soufriere obliga a evacuar milers d’habitants de l’illa Saint Vincent i les Grenadines

  • Després de gairebé quatre dècades sense activitat, el cràter expulsa grans columnes de cendra que arriben als vuit quilòmetres d’altura

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El volcà La Soufriere, situat a l’illa caribenya de Saint Vincent i les Grenadines, ha entrat aquest divendres en erupció després de gairebé quatre dècades sense activitat. L’expulsió de grans columnes de cendra, que han arribat als 8 quilòmetres d’altura, ha obligat el Govern de l’illa a evacuar més de 16.000 habitants de la zona.

Els vulcanòlegs de l’Organització Nacional de Gestió d’Emergència ja han advertit que hi ha una «previsió que passi un desastre» amb les erupcions que s’esperen en els pròxims dies.

L’illa, en ‘alerta roja’

L’activitat volcànica ha augmentat aquest divendres fins que La Soufriere ha començat a escopir altes columnes de cendra que ja han arribat a Chateaubelair i Petite Bordel, dues ciutats adjacents al volcà.

Per aquesta raó, el primer ministre de Saint Vincent i les Grenadines, Ralph Gonsalves, ha emès una ordre per buidar les zones més pròximes al volcà, als habitants de les quals se’ls buscarà llars temporals en albergs o creuers: almenys quatre barcos de la companyia Royal Caribbean i Carnival ja s’han desviat per recollir els evacuats de les zones de risc.

Desplegament de rescat

L’ordre, que té efecte immediat i busca protegir les poblacions del nord de l’illa –que són les que es troben en alerta roja per la seva proximitat amb el cràter–, ha obligat més de 16.000 persones a abandonar les seves vivendes i traslladar-se a d’altres llocs segurs de l’illa o altres països caribenys que han ofert la seva ajuda, com Barbados o Santa Lucía.

Notícies relacionades

«Antigua i Barbuda està preparada per rebre els evacuats», ha declarat Philmore Mullin, director de l’Oficina Nacional de Serveis de Desastres del país veí. «Estem esperant que les autoritats de San Vicente ens avisin del trasllat, però sabem amb certesa que no seran menys de 250 persones».

La Soufriere és l’únic volcà actiu a San Vicente i ha registrat només cinc erupcions explosives des del 1718, tal com indiquen les autoritats, que apunten que l’erupció més devastadora, el 1902, va deixar més de 1.500 morts.

Temes:

Volcans