Guia pràctica

¿Quines vacunes de la Covid es posen a Espanya? Tipus i efectes secundaris

Espanya ja disposa de quatre vacunes autoritzades contra la Covid-19; la de Pfizer i BioNtech, la de Moderna, la d’AstraZeneca i Oxford i la de Janssen

9
Es llegeix en minuts

Les vacunes contra el coronavirus són les grans protagonistes del moment. Després d’un any de carrera científica, ja hi ha quatre immunitzacions que han aconseguit l’autorització de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i que, per tant, ja es poden repartir arreu d’Europa. Es tracta de la vacuna de Pfizer i BioNTech, la de Moderna, la d’Oxford i AstraZeneca i la de Janssen. Segons el Registre de Vacunació del Ministeri de Sanitat, el 92% de les dosis a Espanya pertanyen a Pfizer i BioNTech; el 4%, a Moderna, i un altre 4%, a Oxford i AstraZeneca. A l’abril s’haurien d’incorporar les de Janssen.

¿Però què és el que sabem per ara d’aquestes quatre vacunes? Repassem quines característiques té cada vacuna, el seu preu aproximat, els efectes adversos més comuns (que solen ser els mateixos en pràcticament tots els casos) i com s’està repartint cada vacuna en funció de l’edat i els grups socials.

Dosi de la vacuna de Pfizer.

/ EFE

1. Pfizer i BioNTech

Característiques i preu

La vacuna Comirnaty, fabricada per la farmacèutica nord-americana Pfizer i l’empresa biotecnològica alemanya BioNTech, és la primera vacuna contra el coronavirus aprovada a Europa per a persones de més de 16 anys, el subministrament de les quals va començar el 27 de desembre. És una vacuna basada en ARN missatger, una tècnica que consisteix a utilitzar una part dels gens del virus, el seu ARN, per provocar una resposta immune. Per les seves característiques, s’ha d’emmagatzemar en cadena d’ultrafred entre 70 i 80 graus sota zero, de manera que comporta una complexa logística. El seu preu oscil·la entre els 15 i els 20 euros per dosi, de manera que la vacuna completa costaria entre 30 i 40 euros per persona.

Dosis i eficàcia

Aquest preparat s’aplica en dues dosis separades per uns 21 dies. En el procés d’assajos clínics s’ha demostrat que la immunització aconsegueix una eficàcia del 95%. A Espanya, s’esperen unes 52 milions de dosi d’aquesta vacuna; suficients per vacunar uns 26 milions de persones.

Grups de població

Espanya està subministrant la vacuna de Pfizer a diferents grups de població de més de 16 anys:

  • Residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de gent gran i d’atenció a grans dependents.

  • Personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanitari.

  • Personal sanitari i sociosanitari en contacte estret amb persones que poden estar contagiades, en què s’inclou personal de l’àmbit hospitalari i d’Atenció Primària, i personal d’odontologia, higiene dental o personal sanitari que atén persones sense mascareta durant més de 15 minuts.

  • Persones amb un grau III de dependència no institucionalitzades i de 56 anys o més.

  • Majors de 60 anys.

  • Persones de menys de 60 anys amb risc alt de Covid greu.

  • Persones d’entre 56 i 59 anys.

Efectes adversos

Entre els efectes adversos més detectats fins ara després de l’ús d’aquesta vacunes són els següents. Més d’un 80% dels vacunats experimenten dolor a la zona de la injecció; seguit de fatiga o cansament en més del 60% dels casos; cefalees, en més del 50%; miàlgies i esgarrifances, en més del 30%, artràlgies, en més del 20%; i febre i inflamació al lloc de la injecció, en més del 10%, generalment d’intensitat lleu o moderada i durant pocs dies. Aquestes reaccions tendeixen a produir-se més després de la segona dosi i la seva freqüència es redueix amb l’edat.


Moderna

Característiques i preu

El preparat de Moderna, igual com la de Pfizer, està format per ARN missatger, però el seu emmagatzematge no requereix una cadena d’ultrafred. La fórmula es pot conservar a 20 graus sota zero durant sis mesos. És la segona vacuna contra el coronavirus aprovada a Europa i va iniciar la seva distribució el 16 de gener del 2021. El seu preu es troba entre els 20 i 30 euros per dosi, cosa que suposaria un total d’entre 40 i 60 euros per persona.

Dosis i eficàcia

Aquesta vacuna està recomanada per a persones de 18 anys o més i, segons suggereixen els assajos clínics, presenta una eficàcia del 94,5% amb un subministrament de dues dosis per persona i una distància entre totes dues de 28 dies. Es calcula que a Espanya se n’obtindran unes 33 milions de dosis, que podrien vacunar uns 16 milions i mig d’habitants.

Grups de població

Les persones que s’inclouen dins de la campanya de vacunació de Moderna formen part dels mateixos grups que els de la vacuna Comirnaty de Pfizer, ja que totes dues es basen en ARNm. Els candidats a rebre aquesta vacuna, doncs, són

  • Residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de gent gran i d’atenció a grans dependents.

  • Personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanitari.

  • Personal sanitari i sociosanitari en contacte estret amb persones que poden estar contagiades, en què s’inclou personal de l’àmbit hospitalari i d’Atenció Primària, i personal d’odontologia, higiene dental o personal sanitari que atén persones sense mascareta durant més de 15 minuts.

  • Persones amb un grau III de dependència no institucionalitzades i de 56 anys o més.

  • Majors de 60 anys.

  • Persones de menys de 60 anys amb risc alt de Covid greu.

  • Persones d’entre 56 i 59 anys.

Efectes adversos

Els seus efectes secundaris principals són: dolor a l’àrea de la punxada, en un 92% dels casos; fatiga, en un 70%; cefalea, en un 64,7%; miàlgies, en un 61,5%; artràlgies, en un 46,4%; esgarrifances, en un 45,4%; nàusees/vòmits, en un 23%; febre, en un 15,5%, i inflamació al lloc d’injecció, en un 14,7%. Es tracta d’efectes que solen ser d’intensitat lleu o moderada, que es prolonguen uns dies després de la vacunació i que són més habituals després de la segona dosi i a més edat.


Un vial de la vacuna d’AstraZeneca.

/ AFP / FRED TANNEAU

Oxford i AstraZeneca

Característiques i preu

La vacuna britànica, fabricada per Oxford i AstraZeneca, utilitza un virus atenuat (adenovirus) per suscitar una resposta immune davant el SARS-CoV-2. La seva composició permet una producció i una logística més simple que les vacunes de ARNm, ja que es conserva a una temperatura d’entre 2 i 8 graus centígrads, per la qual cosa no necessita una cadena d’ultrafred ni grans infraestructures per emmagatzemar-la. Aquesta vacuna, la tercera aprovada a Europa, té el preu més econòmic fins ara, ja que costa entre 2 i 3 euros per dosi, de manera que vacunar una persona costaria de 4 a 6 euros en total.

Dosis i eficàcia

Segons suggereixen els assajos clínics, l’eficàcia d’aquesta vacuna arriba al 90% sempre que es faci servir en dues dosis separades entre 10 i 12 setmanes i, si és possible, en un termini de 12 setmanes. Espanya compta amb obtenir unes 31 milions de dosis del preparat d’AstraZeneca, el que equivaldria a vacunar 15 milions i mig de persones.

Grups de població

Actualment, i després de la polèmica per la relació entre la vacuna d’AstraZeneca i alguns casos de trombes, Sanitat ha suspès la vacunació amb aquest injectable a menors de 60 anys. I, per contra, n’ha ampliat l’ús per a persones de fins a 69 anys. Els beneficiaris d’aquesta vacuna pertanyen als següents grups:

  • Personal sanitari i sociosanitari.

  • Personal serveis SP gestió i resposta a la pandèmia.

  • Personal sanitari i sociosanitari no vacunat anteriorment.

  • Fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, oficines de farmàcia, protètics dentals.

  • Grans dependents no institucionalitzats (amb 55 anys o menys).

  • Col·lectius amb funció essencial per a la societat.

  • Forces i Cossos de Seguretat, Emergències i Forces Armades (amb 55 anys o menys).

  • Docents i personal d’educació infantil i educació especial (amb 55 anys o menys).

  • Docents i personal d’educació primària i secundària (amb 55 anys o menys).

  • Persones de 60 a 69 anys.

Efectes adversos:

les reaccions més comunes detectades després de la vacuna d’Oxford i AstraZeneca segueixen la mateixa línia que les altres vacunes i són: sensibilitat al lloc d’injecció, en un 63,7% dels casos; dolor al lloc d’injecció, en un 54,2%; fatiga, en un 53,1%; cefalea, en un 52,6%; miàlgies, en un 44%; artràlgies, en un 26,4%; esgarrifances, en un 31,9%; nàusees, en un 21,9%, i febre, en un 7,9%. Normalment, acostumen a ser d’intensitat lleu o moderada, i se’n van en pocs dies. A més, solen ser menys freqüents i més lleus quan s’administra la segona dosi, i més reduïdes i lleus en persones de més edat.

No obstant, recentment s’han detectat alguns casos de trombosi en persones que havien sigut vacunades amb AstraZeneca. Tot i que al principi, i després d’un estudi inicial, l’Agència Europea del Medicament en va avalar l’ús i la seguretat, en una segona anàlisi, l’EMA ha reconegut que existeix «un possible vincle» entre les persones vacunades amb l’antídot d’AstraZeneca i els casos molt rars de coàguls sanguinis inusuals notificats. No obstant, el regulador reitera que els beneficis generals que aporta aquesta vacuna en la prevenció de la Covid-19 segueixen superant els riscos dels possibles efectes secundaris. En el cas d’Espanya, el Govern ha decidit suspendre la vacunació amb aquest injectable en persones menors de 60 anys.


Una dosi de la vacuna de la farmacèutica Janssen, pertanyent a la multinacional Johnson&Johnson, el passat dia 4.

/ Afp / Joseph Prezioso

Janssen

Característiques i preu

La vacuna de Janssen, de Johnson & Johnson, és la quarta que aconsegueix la conformitat de l’organisme europeu, però encara no està sent comercialitzada. A Espanya es preveu que arribi a l’abril, que és quan entra en vigor el contracte amb la farmacèutica. Aquesta vacuna es basa en adenovirus, de manera que la seva composició és més similar a la preparada per Oxford i AstraZeneca i, la logística que requereix és més senzilla. Tot i que es transporta a uns -20 graus centígrads, pot estar fins a dues hores a temperatura ambient i conservar-se durant setmanes a uns 2 o 8 graus centígrads. Quant al seu preu, la farmacèutica va comunicar l’any passat que la vacuna costaria a tot estirar 8,4 euros per dosi, per la qual cosa la vacuna completa tindria un preu màxim de 16,8 euros.

Dosis i eficàcia

S’estima que aquesta vacuna és eficaç en un 67% per prevenir infeccions simptomàtiques lleus i en un 85% per evitar formes greus de la malaltia després de l’aplicació d’una sola dosi, per la qual cosa és la primera vacuna contra la Covid-19 que és capaç d’aconseguir una immunitat persistent amb una sola punxada. Espanya espera uns 20,8 milions de dosis d’aquesta farmacèutica. Les primeres estimacions apunten que les primeres entregues deixaran al voltant de 4,8 milions d’injeccions, tot i que la multinacional confessa que està «en conflictes» per problemes de producció. Aquesta xifra hauria d’arribar als 21 milions al llarg del 2021, segons consta en l’acord firmat amb la Comissió Europea.

Grups de població

Grups de poblacióEncara no s’ha indicat a quins sectors de la població se’ls injectarà aquest preparat a Espanya, però per ara es coneix que serà per a majors de 18 anys i que no presenta restriccions afegides per a gent gran.

Efectes adversos

Notícies relacionades

Efectes adversosCom que encara no està disponible, no s’ha concretat com són, de manera específica, les seves reaccions adverses. Tot i així, segons el registrat en el procés d’assajos clínics tot apunta que els efectes adversos més comuns continuen sent febre, mal de cap, dolors musculars, dolor a la zona de la injecció, malestar, nàusees, esgarrifances...

Aquestes són les vacunes que per ara s’han autoritzat a Europa, però d’altres estan a punt d’aconseguir-ho. Aquest és el cas de dues vacunes formades per dues dosis: la vacuna de Sanofi Pasteur, basades en la proteïna S, i la de CureVac, basada en ARNm.