Un fàrmac en entredit

Salut investiga la mort de dos homes a Catalunya després de rebre la vacuna d’AstraZeneca

Tots els indicis apunten que no hi ha una relació de causa-efecte, però els casos es troben a farmacovigilància

AstraZeneca asegura que enviará 200.000 vacunas al mes a la Comunidad Valenciana hasta junio

AstraZeneca asegura que enviará 200.000 vacunas al mes a la Comunidad Valenciana hasta junio

2
Es llegeix en minuts

El Departament de Salut ha obert una investigació per determinar les causes de la mort de dos homes, un veí de Tàrrega (Lleida), de 65 anys, que va morir dues hores després de rebre una dosi d’AstraZeneca, i un altre de Cervera, tot i que els indicis apunten que no hi ha una relació de causa-efecte amb la vacuna.

Segons ha informat avui el diari ‘Segre’ i han confirmat a Efe fonts del Departament de Salut, l’home va morir dimecres de la setmana passada, dues hores després que acudís a posar-se la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca. «És un cas que està sota investigació, però, de moment, amb les dades recopilades fins avui no hi ha relació causa-efecte amb la vacuna», han assegurat a Efe fonts del Departament de Salut, que, seguint els protocols, han comunicat el cas als serveis de farmacovigilància de l’Agència Espanyola del Medicament.

Una neboda del mort ha compartit a les xarxes socials un missatge en què explica que era un home «sa i esportista» i que, aproximadament una hora després de vacunar-se, va perdre la vida.

«No crec en les casualitats, sí en els fets. Em fa ràbia perquè ens diuen que són casos aïllats, però convidaria tots els membres de l’EMA i les seves famílies a donar exemple i posar-se l’AstraZeneca, a veure si així ens diuen que són casos aïllats», ha escrit la neboda.

La familiar assegura: «No tenen vergonya». I agraeix el suport rebut per desenes de missatges arran de la seva denúncia a les xarxes socials.

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va confirmar ahir un «possible vincle» d’AstraZeneca amb els casos inusuals de coagulació sanguínia reportats en algunes persones que van rebre aquesta vacuna, però considera que els seus beneficis continuen estant per sobre del risc dels efectes secundaris.

El comitè de seguretat (PRAC) de l’EMA considera que els coàguls de sang «inusuals» amb baixes plaquetes «s’han d’incloure com a efectes secundaris molt rars» de la vacuna.

El segon dels casos que investiga va passar el 25 de març, quan va morir una persona a Cervera (Lleida) poques hores després de rebre la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 d’AstraZeneca. 

Notícies relacionades

Segons ha explicat Salut a Efe, aquest cas també està «sota investigació per part de farmacovigilància» tot i que, de moment, «no hi ha relació causa-efecte amb la vacuna». 

La víctima de Cervera tenia 63 anys i va morir l’endemà d’haver sigut vacunat.