Vacunació

Pedro Mouriño és l’empresari que negocia amb Isabel Díaz-Ayuso la venda de la vacuna russa

Es tracta del lobbista gallec de l’Sputnik a qui el PP de Feijóo va tallar les ales

Pedro Mouriño és l’empresari que negocia amb Isabel Díaz-Ayuso la venda de la vacuna russa
5
Es llegeix en minuts

El Govern d’Isabel Ayuso ha explorat la possibilitat de comprar la vacuna russa Sputnik, al marge de l’Executiu espanyol i de la Unió Europea. Una decisió que ha suscitat gran enrenou en plena campanya electoral de les eleccions autonòmiques. Ayuso, una vegada més, decideix anar pel seu compte, desmarcar-se, i ella, que emplaça els madrilenys a escollir «entre el comunisme o la llibertat» el pròxim 4-M, en un pas de rosca total, es mostra disposada comprar la vacuna a Vladímir Putin. 

¿Qui és l’empresari amb qui es va reunir el conseller de Salut d’Ayuso per sondejar aquesta opció i ajuda la lideressa madrilenya en els seus plans d’accelerar la vacunació de la població o a tapar «la seva mala gestió» com sosté l’oposició? El gallec Pedro Mouriño, que també negocia amb la farmacèutica d’O Porriño, Zendal, perquè produeixi la vacuna russa. Té 47 anys, està casat i té dos fills. Va néixer a Santiago però des de fa uns anys la seva base d’operacions professional és Vigo. Viu a Meis i és vicepresident primer del Ràpid de Bouzas, històric equip de futbol de la ciutat olívica, ara a Tercera Divisió.  

Pedro Mouriño es presenta a les seves xarxes socials com a «emprenedor, llicenciat en Dret, amb més de 10 anys d’experiència en diversos projectes en la comunicació i a la consultoria d’inversions i negocis». I també comentarista habitual al canal de TV internacional RT [Russia Today]». Té formació de postgrau en gestió empresarial i comerç exterior.

Mouriño és fundador i CEO (conseller delegat) del grup empresarial Iberatlantic Global Corporation, la firma que ha fitxat el Fons Ruso d’Inversió Directa (RDIF), organisme públic que depèn del Govern de Putin, per comercialitzar l’Sputnik a Espanya. 

 A més és coordinador del Fòrum d’Internacionalització del Cercle d’Empresaris de Galícia, president del Club Financer Vigo i cònsol honorari de la Federació Russa a Vigo.

¿I a què es dedica el seu grup empresarial, Iberatlantic Global Corporation? És una firma inversora «amb experiència internacional» nascuda el 2014 que es presenta, a més, com a «especialista en serveis corporatius en l’àmbit internacional». Busca oportunitats de negoci pròpies i per a tercers a tres mercats emergents: Iberoamèrica, Àfrica i Rússia i països sota la seva influència. 

Té interessos diversos. Ha saltat a l’opinió pública com la firma espanyola que actua com a mitjancera dels interessos russos per col·locar la vacuna Sputnik al país, però també té relacions i interessos amb altres firmes russes. Per exemple, Rusal, l’empresa d’alumini més gran del món. 

I com que diversifica els seus interessos, a Lisboa promou un pol logístic per més de 17 milions. És un centre ‘last mile’ per a entregues de comerç electrònic a la capital lusitana en menys de 20 minuts. 

Una altra de les empreses del hòlding és MediaSiete, que ha produït per a TVG el programa d’entrevistes ‘Os nosos sabios’. 

¿Com va aconseguir Pedro Mouriño les seves connexions amb Rússia i altres països? Sent estudiant de Dret a la Universitat de Santiago va impulsar l’Associació Liberal d’Estudiants (ALES) i va entrar com a militant de Noves Generacions, on va arribar a ser vicepresident d’EDS, l’organització d’universitaris del Partit Popular Europeu, una plataforma que li va permetre viatjar i fer contactes internacionals

Va ser observador en processos electorals internacionals en països com ara Rússia i Ucraïna i un dels organitzadors de fòrums com Atlantic Business Forum i Atlantic Energy Forum, organitzats amb la universitat americana Johns Hopkins. 

També va ser un dels responsables del Fòrum Hispanorus, celebrat el 2008 i en el qual va participar José María Aznar, l’ambaixador de Rússia a Espanya i un representant de la petroliera Gazprom. 

El 2016, va portar a Vigo l’ambaixador Iuri Kortxagin, que va fer una conferència al Club Faro. 

Mouriño (dreta) amb l’ambaixador Iuri Kortxaginen al Club Faro.

Mouriño va ser militant actiu del PP durant anys, ara es declara «afiliat passiu» i allunyat de la vida de partit. Va treballar en la campanya perquè Alberto Núñez Feijóo guanyés el 2006 les primàries per rellevar Manuel Fraga al capdavant del PPdeG, va intentar agafar les regnes del PP de Santiago dos anys després, però no ho va aconseguir i, com a amic de Pablo Casado, a qui coneix de la seva època de Noves Generacions i d’EDS, el va ajudar en les seves primàries contra Soraya Sáenz de Santamaría. De fet, a ell se li atribueix un vídeo contra l’exvicepresidenta en plena campanya per la successió de Mariano Rajoy. Mouriño es declara «amic» de Pablo Casado i recorda que va fer amb ell el Camí de Santiago

Pedro Mouriño no ha ostentat càrrecs de relleu al PP, però coneix la vida interna del partit i té molts contactes en l’organització conservadora, no només a Galícia, on va compartir militància en Noves Generacions amb Diego Calvo (expresident de la Diputació de la Corunya i president provincial del PP corunyès) o José Manuel Rey (exconseller de Política Social), sinó també a Madrid i fora d’Espanya. 

Notícies relacionades

Igual que els seus companys de Noves Generacions, va aspirar a responsabilitats al PPdeG, però quan va veure que el PP de Feijóo tallava les seves ales, va decidir reinventar-se. Va aprofitar el seu bon domini de l’anglès i va focalitzar el seu interès i ambició en el terreny internacional. La seva militància al PP va ser la plataforma per a la seva connexió amb Rússia. 

Més enllà de la polèmica d’Ayuso, si Europa autoritza la vacuna Sputnik i Zendal accepta produir més de deu milions de dosis de vials al mes, Pedro Mouriño, el jove que ja es passejava per la Facultat de Santiago amb vestit i corbata sent estudiant, i que al PP de Feijóo presumia de liberal i admirava Esperanza Aguirre i José María Aznar, tancarà un negoci rodó i molt, molt lucratiu.

Pedro Mouriño, el jove que ja es passejava per la Facultat de Santiago amb vestit i corbata sent estudiant tancarà un negoci rodó i molt, molt lucratiu.