La gestió de la pandèmia

Catalunya decreta un nou confinament comarcal des de la mitjanit de dijous a divendres

  • El Govern limitar una altra vegada la mobilitat davant l’empitjorament de les dades de la Covid a Catalunya

Catalunya decreta un nou confinament comarcal des de la mitjanit de dijous a divendres
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Després del parèntesi de Setmana Santa i l’empitjorament de l’evolució de la Covid-19 a Catalunya, la Generalitat ha decidit decretar un nou confinament comarcal a partir del pròxim divendres, 9 d’abril, que estarà vigent, per ara, fins al dilluns 19 d’abril, a causa de l’augment de pacients de Covid-19 a les ucis. De moment, aquesta és l’única mesura que varia respecte a l’última resolució del Procicat.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, van detallar dimecres a la tarda que aquesta nova mesura, que ha avançat aquest matí EL PERIÓDICO, es justifica per la situació epidemiològica, marcada pel creixement de la variant britànica. Sí que es podrà sortir de la comarca per motius justificats, com la tornada al domicili habitual, per cuidar persones grans o dependents, per motius sanitaris, laborals o d’estudis o per a les competicions esportives, entre d’altres.

Vergés i Sàmper han estat acompanyats pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, i el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado. El comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha explicat que a partir del 9 d’abril es reactivarà un nou dispositiu d’entre 350 i 400 controls policials diaris per garantir l’entrada en vigor del nou confinament perimetral i la restricció de la mobilitat comarcal.

Vergés ha alertat que les ucis estan registrant «un creixement molt preocupant que no és assumible per al sistema sanitari», mentre ha deixat la porta oberta a endurir altres mesures «segons l’evolució» del virus. Els pacients en estat greu per Covid-19 continuen augmentant a Catalunya, amb 458 crítics a l’uci, 13 més que dimarts passat, segons les dades de Salut fetes públiques aquest matí.

A més, la consellera ha descartat el confinament metropolità que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest migdia. No obstant, en primer lloc ha relacionat el fet d’estudiar el confinament metropolità a Barcelona al fet que ho demanin tots els municipis implicats. Colau, aquest matí, ha defensat que Barcelona és «una ciutat extremadament densa» en la qual «el confinament comarcal no només no evita situacions de risc, sinó que les provoca». 

Un pas enrere

Per això el Procicat ha decidit fer un pas enrere: després de tres caps de setmana seguits, Setmana Santa inclosa, en els quals s’ha permès el desplaçament lliure dins de la comunitat només amb la bombolla de convivència, a partir de divendres això ja no serà possible.

Per la seva part, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha volgut enviar el missatge que «el temps juga al nostre favor»: per l’avançat número de ciutadans ja vacunats i pel bon clima que vindrà els pròxims mesos d’estiu, que permetrà fer reunions a l’aire lliure.

Notícies relacionades

Delgado ha recordat que les conductes de risc són presents en els espais tancats, sense mascareta i sense distància de seguretat, i ha conclòs: «El virus l’entrem nosaltres a casa i, una vegada dins, el patim nosaltres».  

Durant el pròxim cap de setmana, els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals activaran un dispositiu de control i de mobilitat al voltant dels parcs naturals i, juntament amb les policies locals i la Guàrdia Urbana, actualment estan treballant en festes il·legals i activitats no permeses, «per evitar les festes de caràcter il·legal que es realitzen de manera reiterada».