Lluita contra el coronavirus

La vacunació segueix per Setmana Santa

  • Les autonomies han rebut un milió de dosis d’AstraZeneca i un altre milió de Pfizer i Moderna

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb l’arribada avui d’un milió de dosis de vacunes a Espanya, l’estratègia d’immunització davant la Covid continuarà durant les festes de Setmana Santa a les comunitats autònomes, que en alguns casos mantenen oberts els centres de salut i en d’altres, només els espais específics habilitats per a la vacunació.

Aquesta remesa d’AstraZeneca serà repartida entre les comunitats autònomes i se sumarà al més d’un milió de dosis de Pfizer i Moderna que van arribar dilluns passat i al romanent que encara no ha sigut inoculat.

La Comunitat de Madrid ha anunciat que seguirà endavant amb la vacunació al Wanda Metropolitano i a l’Hospital Infermera Isabel Zendal aquests dies festius en què els centres de salut estaran tancats, una circumstància que ha tornat a provocar una polèmica política per les crítiques de l’oposició. Avui està citada la ministra de Defensa, Margarita Robles, al Wanda Metropolitano per rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, amb la qual cosa serà la segona responsable d’un ministeri a fer-ho després de la vacunació el passat dia 26 del ministre de Política Territorial, Miquel Iceta.

Cantàbria va iniciar aquest dimecres la seva primera vacunació massiva al Palau d’Exposicions de Santander, on fins dissabte es preveu vacunar 2.800 persones de col·lectius essencials de fins a 65 anys i més grans de 80 anys.

Navarra, Castella i Lleó i Extremadura han anunciat que continuaran vacunant, mentre que el País Valencià i Ceuta han insistit que esperen l’arribada de noves dosis en les pròximes hores. De fet, a la Ciutat Autònoma s’han citat aquest Dijous Sant en horari de matí 270 persones grans, que rebran la primera dosi de Pfizer, esgotant així les vacunes que es troben emmagatzemades per la Conselleria de Sanitat, Consum i Governació.

A Euskadi se segueix aquests dies festius amb l’administració de la primera i la segona dosi als més grans de 80 anys i amb la vacunació dels professionals essencials de fins a 65 anys que falten encara. També es continuarà avançant amb el grup de població general menor de 65.

La Rioja ja va anunciar la setmana passada el seu pla per vacunar de dilluns a diumenge, incloent-hi els dies festius, en funció de la disponibilitat de sèrums, tant a l’Hospital San Pedro com al Centre d’Investigació Biomèdica de La Rioja (CIBIR) i la Fundació Hospital de Calahorra.

Notícies relacionades

A les Balears, es mantindran oberts els grans centres de vacunació massiva i també els centres de salut per poder continuar la immunització dels més grans de 80 anys.

Aquest dimecres, Sanitat ha notificat que en les últimes 24 hores s’havien inoculat 298.549 dosis, la xifra diària més alta des de l’inici de la campanya, fet que posa de manifest que la gran majoria dels territoris ha premut l’accelerador per fer front al repunt de contagis (la incidència mitjana ja està en 152 casos, en risc alt de transmissió). El 13,5% de la població a Espanya té ja algun antídot contra la Covid-19, mentre que al 6,8% se li ha administrat la pauta vacunal completa. Preocupa en algunes comunitats l’entrada de remeses d’AstraZeneca, que aquesta setmana ha sigut d’un lot de tan sols 115.200 sèrums, ja que a mitjans d’abril o principis de maig s’hauria de començar a subministrar la segona dosi per a la immunitat.