Meteorologia

La Setmana Santa comença amb pols en suspensió del Sàhara

La calitja s’anirà dissipant a mesura que avanci el dia acomiadant març amb temperatures més altes de l’habitual

GRAFCAN1436. PUERTO DEL ROSARIO (FUERTEVENTURA), 22/02/2020.- Una turista toma un baño en Playa Chica en Puerto del Rosario. Canarias está afectada desde este sábado por una intensa calima (arena y polvo del desierto del Sáhara en suspensión) provocada por viento fuerte con rachas muy fuertes de componente este, que se intensificará el domingo, y puede superar los 80-100 km por hora, sobre todo en zonas altas y de medianías donde no se descarta que superen los 120 km/h. EFE/ Carlos De Saa

GRAFCAN1436. PUERTO DEL ROSARIO (FUERTEVENTURA), 22/02/2020.- Una turista toma un baño en Playa Chica en Puerto del Rosario. Canarias está afectada desde este sábado por una intensa calima (arena y polvo del desierto del Sáhara en suspensión) provocada por viento fuerte con rachas muy fuertes de componente este, que se intensificará el domingo, y puede superar los 80-100 km por hora, sobre todo en zonas altas y de medianías donde no se descarta que superen los 120 km/h. EFE/ Carlos De Saa / Carlos de Saa (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Les vacances de Setmana Santa comencen amb l’entrada de pols en suspensió procedent del Sàhara que enterboleix aquest dimecres l’ambient de la Península Ibèrica, i es mourà durant els pròxims dies cap al nord en un arc atlàntic que arribarà al Regne Unit, França, Alemanya i Escandinàvia, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La calitja s’anirà dissipant a mesura que avanci el dia acomiadant el març amb temperatures més altes de l’habitual. L’Aemet preveu per a aquest dimecres un ascens de les temperatures diürnes en els terços sud i oest peninsulars, amb temperatures significativament superiors a l’habitual per a aquestes dates, excepte a l’extrem oriental. 

Probabilitat de calitja en àmplies zones de la península, especialment en el terç sud-oest, i serà menys probable cap al nord-est. 

A la península i les Balears predominarà el cel poc ennuvolat o clar, tot i que amb alguns núvols alts, més abundants al llarg del dia a l’oest i sud-oest peninsular. 

Intervals de núvols baixos matinals i probables bancs de boira al sud de València i nord d’Alacant. A les Canàries, cel ennuvolat amb probabilitat de precipitacions febles a les illes occidentals en la primera meitat del dia, tendint a cel poc ennuvolat. 

Notícies relacionades

El vent bufarà de component est a la península i les Balears, i de component oest a les Canàries. Llevant fort a l’Estret i intervals de vent fort a la resta de la província de Cadis i del litoral sud peninsular, illes Canàries occidentals i, al final del dia, a Guipúscoa, nord-oest de Navarra i serres orientals andaluses. 

A Catalunya el temps estarà poc ennuvolat amb alguns intervals de núvols alts tendint a cel clar. Al litoral, boires, bancs de boira o intervals de núvols baixos a primeres i últimes hores del dia. Temperatures sense canvis o en lleuger descens. Vent fluix variable, amb predomini de les direccions sud i sud-est durant les hores centrals de la jornada.