Consell Interterritorial de Setmana Santa

Sanitat i les comunitats revisaran l’ús de mascareta a la platja i les piscines

  • El Govern central i les autonomies acorden fer una «revisió tècnica» després que diverses comunitats hagin mostrat el seu desacord en el fet que el tapaboques s’utilitzi a la platja si es manté la distància de seguretat

  • La soca britànica colonitza ja entre el 60% i el 70% dels contagis mentre avança la campanya de vacunació, que ja ha administrat la primera dosi al 80% dels sis primers grups prioritzats

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que el Ministeri i les comunitats autònomes revisaran, a nivell tècnic, la llei de ‘nova normalitat’, que ha entrat en vigor avui i que obliga a utilitzar mascaretes en qualsevol espai a l’aire lliure, incloses les platges i piscines mentre s’estigui a la tovallola, tot i que es mantingui la distància de seguretat.

Diverses autonomies han mostrat el seu desacord amb aquesta mesura, per la qual cosa el Consell Interterritorial ha acordat que es realitzi una «revisió tècnica» amb l’objectiu d’aprovar uns criteris d’aplicació, dins del marge que permet la llei, «homogenis, harmonitzats i actualitzats», segons ha explicat la ministra. Aquests criteris s’aprovaran en la reunió del Consell que tindrà lloc la setmana que ve.

Malgrat això, la consellera balear de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat que el seu Govern interpreta que la mascareta no és obligatòria en platges i espais naturals per als que mantenen la distància de seguretat, perquè els serveis jurídics de les Balears consideren que la normativa estatal no supera l’autonòmica en aquest aspecte.

Alhora, la consellera catalana de Salut, Alba Vergés, ha demanat «no confondre la gent» amb una llei que, segons el seu parer, és una «rèmora» de la desescalada del juny passat.

La soca britànica

D’altra banda, Darias ha explicat que, a les portes de la Setmana Santa, quan s’esperen més desplaçaments i que s’incrementin els contactes socials, la situació de la pandèmia ja és «preocupant», ja que 12 autonomies estan registrant «ascensos» en els contagis a causa, entre altres, que la soca britànica, que és «més transmissible i, segons apunten els estudis, més virulenta», ja colonitza entre el 60 i 70% dels contagis. La setmana passada la mitjana era del 50%, de manera que l’expansió va en augment.

I per evitar que el repunt es transformi en una quarta onada, la ministra ha fet una «crida a la responsabilitat» i ha assenyalat que en aquests moments la clau és «guanyar temps» perquè la vacunació paralitzi l’avenç del virus. Pel que fa a això, ha anunciat que aquest dijous arribarà un altre milió de vacunes d’AstraZeneca, amb la qual cosa aquesta setmana arribaran dos milions de tots els compostos autoritzats amb la previsió que, al llarg del mes d’abril, es «tripliquin» el nombre de dosis que es van administrar durant el primer trimestre.

Així mateix, la ministra ha explicat que, en els primers sis grups de priorització, en els quals s’inclouen residències, sanitaris i majors de 80 anys, entre d’altres, el 80% del personal inclòs ja ha rebut la primera dosi i el 41%, la segona. «És un esforç molt rellevant», ha destacat.

Calendari de vacunes

Notícies relacionades

La ministra i els consellers han revisat, a més, l’última actualització de l’estratègia de vacunació que ha elaborat la Comissió de Salut Pública, en la qual es recomana administrar la nova vacuna de Janssen –que arriba a Espanya a l’abril– de forma paral·lela a les vacunes de Pfizer i Moderna per incrementar el ritme d’immunització dels grups de més edat. Aquesta proposta aclareix la situació de la població d’entre 65 i 79 anys, que no poden ser vacunats amb AstraZeneca i han d’esperar la resta de sèrums, mentre que es començava en diverses comunitats a inocular dosis de l’anglosueca a persones més joves, de 60 a 65 anys.

A més, la Comissió ha acordat que els treballadors essencials que hagin prolongat la seva edat de jubilació i, per tant, tinguin més de 65 anys, podran ser vacunats amb la injecció d’AstraZeneca. D’aquesta manera, amb la cinquena actualització de l’estratègia de vacunació acordada ahir, aquesta vacuna es pot administrar a tota la població menor de 65 anys (de moment s’està prioritzant el grup d’edat de 55 a 65) i els grups 3B, 3C i 6 sense cap límit d’edat.