Salut

Sanitat autoritza la nova vacuna de Janssen per als més grans

  • La utilització del sèrum de la monodosi, junt amb els de Pfizer i Moderna, permetrà incrementar el ritme de vacunació en els grups de més edat

  • El document de Sanitat inclou l’ús d’AstraZeneca en el tram de 55 a 65 anys, que ja està vigent, i l’amplia per al col·lectiu de treballadors essencials

Una sanitaria prepara la administración de la vacuna de AstraZeneca.

Una sanitaria prepara la administración de la vacuna de AstraZeneca.

2
Es llegeix en minuts

La Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dimarts una nova actualització de l’Estratègia de Vacunació que preveu que quan hi hagi disponibilitat de dosis de la nova vacuna de Janssen es pugui utilitzar de forma paral·lela a les vacunes de Pfizer i Moderna per incrementar el ritme de vacunació dels grups de més edat. Aquesta decisió aclareix la immunització del grup de població d’entre 66 i 79 anys que no podia rebre la vacuna d’AstraZeneca i estava a expenses de l’arribada d’altres sèrums, mentre que persones més joves, en concret d’entre 60 i 65, ja estaven sent vacunades amb les dosis de l’anglosueca, rebatejada aquest mateix dimarts amb el nom de Vaxzevria.

Segons ha informat Sanitat, en aquest document s’inclou l’ampliació de l’edat d’utilització de la vacuna d’AstraZeneca, en el tram de 55 a 65 anys –ja vigent–, així com l’actualització d’alguns dels grups de risc a vacunar. Entre aquests, inclou que les persones amb el VIH es vacunaran de manera simultània al grup d’aquelles amb edats compreses entre els 70 i els 79 anys i amb vacunes del tipus ARNm, amb la finalitat d’arribar a la protecció més gran en un període de temps més baix.

Resposta molt satisfactòria

Aquesta actualització, que haurà de ser ratificada demà pel Consell Interterritorial de Salut, destaca que l’evidència científica mostra que les persones amb contagi previ, tant simptomàtiques com asimptomàtiques, «obtenen una resposta immune molt satisfactòria amb una sola dosi, que no millora amb l’administració d’una segona». Per tant s’administrarà una sola dosi per als de fins a 65 anys i es manté la pauta de dues dosis per als qui superin aquesta edat.

Notícies relacionades

Amb la vacuna d’AstraZeneca, es completarà la immunització dels grups de població prioritzats per la seva activitat essencial, com ara personal sanitari i sociosanitari no a primera línia i treballadors d’institucions sanitàries i col·lectius en actiu amb una funció essencial (Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat o docents). A més, es continuarà vacunant amb el sèrum anglosuec les persones de 56-65 anys, començant per les de més edat.

Sense possibilitat d’elecció

El text aprovat per Sanitat i les comunitats estableix que «la vacuna a administrar no pot ser a demanda o elecció a fi de no soscavar els principis i valors ètics de l’Estratègia». L’elecció del sèrum es basarà en l’eficàcia i en la seva indicació per als diferents grups de població. La pauta completa s’administrarà amb la mateixa vacuna. Les persones que resideixen en altres comunitats autònomes i les estrangeres residents a Espanya rebran la vacunació corresponent al lloc on es trobin residint quan es prioritzen per vacunar.

Alemanya limita la vacuna d’AstraZeneca als més grans de 60 anys