El model lingüístic

El TSJC dicta dues sentències més que obliguen a fer el 25% de les classes en castellà

El TSJC dicta dues sentències més que obliguen a fer el 25% de les classes en castellà
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat dues sentències que anul·len els projectes lingüístics de les escoles públiques Bogatell de Barcelona i Josefina Ibáñez d’Abrera (Barcelona) perquè no garanteixen que almenys un 25% de l’ensenyament s’imparteixi en castellà.

Les dues sentències, dictades per la secció cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC, també es pronuncien sobre l’efecte de la LOMLOE (coneguda com a ‘llei Celáa’) i conclou que no canvia la situació anterior perquè, segons la doctrina del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem, el caràcter de llengua vehicular del castellà en el model educatiu català deriva directament de la Constitució espanyola.

Jurisprudència del Suprem

Les dues sentències, notificades avui i a què ha tingut accés Efe, recullen la jurisprudència dictada pel Tribunal Suprem que «reconeix a l’actor el dret dels seus fills menors a rebre, durant el seu ensenyament obligatori, juntament amb els seus condeixebles, al centre i curs en què segueixin els seus estudis, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular, en proporció raonable».

El tribunal entén que «en defecte de la seva concreció per l’administració demandada» la proporció raonable és «fixar la presència mínima del castellà com a llengua vehicular, al curs i classe on el fill dels recurrents segueix els seus estudis, en un 25% de les hores efectivament lectives, havent d’impartir-se en l’esmentada llengua oficial, a més de l’àrea, matèria o assignatura lingüística corresponent al seu aprenentatge, com a mínim una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga». 

Les dues sentències anul·len els projectes lingüístics de l’escola Bogatell i l’escola Josefina Ibáñez, els dos públics, perquè no contemplen el castellà com a llengua vehicular i no han acreditat que el 25% dels ensenyaments curriculars siguin en castellà.

Satisfacció a l’AEB

L’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) ha mostrat la seva satisfacció per les dues noves sentències perquè «obligaran a canviar tots els projectes lingüístics dels centres educatius públics de Catalunya que en un 95% dels casos només estableixen que el català és la llengua vehicular d’ensenyament».

Reclama anular tots els projectes lingüístics dels centres educatius catalans que no contemplin el castellà com a llengua vehicular d’ensenyament i no estableixin la presència mínima del castellà en un 25 % de les hores efectivament lectives.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’AEB ha anunciat que en els pròxims dies ho sol·licitarà formalment al Departament d’Educació. 

«Es pot concloure que les sentències deixen sense efecte el model d’immersió lingüística obligatòria en català per considerar-lo contrari a la Constitució espanyola», ha indicat l’associació, que reivindica «un règim lingüístic més favorable a la realitat social de Catalunya».