Sondeig de la Generalitat

Enquesta CEO: El suport a la independència de Catalunya es recupera per primera vegada en any i mig

Enquesta CEO: El suport a la independència de Catalunya es recupera per primera vegada en any i mig

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en enquestes i política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El segon baròmetre de l’any del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat ha suposat una relativa glopada d’aire per a l’independentisme. Després de tornar a marques prèvies al procés, el suport a la independència de Catalunya ha pujat lleugerament en els últims quatre mesos i se situa en el 40%, cosa que significa el primer repunt des del febrer del 2024. Al març va baixar per primera vegada d’aquest registre en una enquesta del Govern i va obtenir la seva pitjor dada des del 2011, l’any anterior al començament del procés. Ara el 52% dels catalans votarien en contra de la ruptura amb Espanya en un hipotètic referèndum d’autodeterminació, dos punts menys que en el sondeig del març, mentre que el 40% votaria a favor, dos punts més que fa quatre mesos.

El no en un eventual referèndum s’ha imposat al sí en tots els baròmetres des de fa cinc anys, la distància dels quals mai havia superat els 11 punts fins al juliol passat, i sempre movent-se entre el 47% i el 52% des del 2019. En canvi, el sí havia sigut l’opció majoritària en alguns baròmetres en els quatre anys anteriors, arribant l’octubre del 2017 al 49%, però des de fa cinc anys no passa del 45%.

Notícies relacionades

Quant al marc de relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya, l’opció d’un estat independent puja quatre punts i se situa en el 32% dels enquestats, empatant d’aquesta manera en percentatge amb els favorables a mantenir-se com una comunitat autònoma, via que ha perdut quatre punts percentuals des del març passat. En canvi, es manté el percentatge dels que aposten per un estat dins d’una Espanya federal (22%). Segons el director del CEO, Joan Rodríguez Teruel, l’independentisme té «un suport més latent que explícit», a l’estar enfocat ara en assumptes socials com l’habitatge o les desigualtats.

El català a la UE

En paral·lel, el 70% dels enquestats pel CEO recolzen l’oficialitat del català a la UE i creuen que el reconeixement europeu milloraria la imatge i el prestigi internacional. Fins i tot entre els votants del PP i Vox, 4 de cada 10 reconeixen que la mesura milloraria l’estatus internacional del català. El suport a l’oficialitat és àmpliament majoritari entre els catalanoparlants, amb prop del 90%, i notablement menor entre els qui tenen el castellà com a primera llengua: menys de la meitat (48%) estan d’acord que hauria de ser llengua oficial de la UE. En canvi, entre els ciutadans que tenen una tercera llengua com a llengua pròpia, el 76% són favorables, per sobre de la mitjana de tots els enquestats.