Un any de pandèmia

Un fiscal d’Alacant demana presó per a un veí que es va saltar cinc vegades el confinament

  • La petició és de nou mesos de presó per desobediència greu

Un fiscal d’Alacant demana presó per a un veí que es va saltar cinc vegades el confinament
3
Es llegeix en minuts

¿Quants incompliments de les restriccions de les mesures anti-Covid són necessaris perquè un ciutadà sigui acusat d’un delicte? En ple confinament i durant els primers dies del primer estat d’alarma, dels quals s’acaben de complir un any, va ser sorprès en cinc ocasions per la policia a la via pública. No només saltant-se el confinament, sinó a més responent de manera fanfarrona als agents, explica el diari ‘Información’, del grup Prensa Ibérica, l’empresa editora d’EL PERIÓDICO. Els reiterats incompliments han sigut motiu perquè un fiscal d’Alacant hagi considerat que es tracta d’un fet delictiu per portar-lo a judici per un delicte de desobediència greu. La fiscalia li demana una pena de nou mesos de presó.

Els delictes de desobediència durant l’estat d’alarma han provocat controvèrsia entre jutges i fiscals que no acaben de veure gaire clar quines conductes són infraccions administratives puguin constituir delicte. Alguns jutjats en la fase d’instrucció han optat per arxivar algunes d’aquestes denúncies sense ni tan sols enviar-les a judici. Aquests magistrats veien nombroses carències en la normativa sancionadora de l’estat d’alarma i alguns lletrats van alertar de la minva de drets fonamentals. Altres casos, en canvi, sí que han acabat arribant a judici i ara s’hauran de pronunciar sobre el caràcter delictiu d’aquests fets.

En aquest cas concret, ni tan sols es va produir una agressió física als agents que reprenien el ciutadà. N’hi ha hagut prou amb una mala contestació i una acumulació de sancions per portar-lo al banc d’acusats.

Els fets van ocórrer el 27 de març de l’any passat a les 1.30 hores de la matinada. L’home va ser sorprès per agents de la Policia Nacional uniformats que estaven fent tasques de vigilància al carrer Benimantell, situat a la zona nord d’Alacant. Els agents li van donar l’alta per identificar-lo i interrogar-lo sobre els motius pels quals s’havia saltat la quarantena. L’acusat els va assegurar que «tornaré a casa quan compri tabac o quan a mi em doni la gana», segons es relata en l’escrit d’acusació de la fiscalia. El Ministeri Públic considera que amb aquesta resposta el processat tenia la intenció de menysprear el principi d’autoritat dels agents que l’estaven identificant. A més, en aquest cas plovia sobre mullat, ja que els funcionaris coneixien perfectament l’acusat per altres actuacions similars. Aquests funcionaris i els seus companys ja havien hagut de multar-lo en les setmanes anteriors en quatre ocasions, malgrat que l’estat d’alarma tot just acabava de començar.

Concretament, els agents ja l’havien sorprès saltant-se les restriccions els dies 19, 20, 22 i 27 de març per fets anàlegs. En aquelles ocasions, l’actuació policial es va saldar amb una multa. Aquesta vegada i davant els reiterats incompliments, els agents van optar per denunciar-lo per un delicte de desobediència greu, un criteri al qual s’ha afegit la fiscalia al portar-lo al banc d’acusats. La causa acaba d’arribar a un Jutjat Penal d’Alacant perquè celebri el judici.

La fiscalia ha citat com a testimonis al futur judici no només els policies que el van sorprendre aquella nit al carrer, sinó també a tots els que el van multar en els dies anteriors per mirar d’acreditar les contínues reincidències.

Notícies relacionades

Durant el primer estat d’alarma, en alguns jutjats aquestes causes es van resoldre per la via ràpida a través de conformitats davant el magistrat que estava de guàrdia el mateix dia dels fets. A Alacant, l’índex de conformitats va ser més baix, ja que molts infractors es negaven a reconèixer que haguessin comès cap delicte. Com en aquells dies, els jutjats només atenien les causes més urgents. Quan no hi havia possibilitat d’acord, a menys que haguessin comès altres fets més greus, aquests detinguts quedaven en llibertat a l’espera d’un judici o que es practiquessin les diligències que fossin necessàries per completar la instrucció.

La caiguda dels índexs de delinqüència durant les restriccions a causa de la Covid van provocar que els jutjats penals tanquessin el 2020 amb un miler d’assumptes pendents menys a la província d’Alacant, segons reflecteix l’estadística del Consell General del Poder Judicial. Mentre que el 2019 els jutjats penals van acabar l’any amb 9.942 assumptes per resoldre, el 2020 la xifra es va reduir a 8.953.

Temes:

Confinament