Clamor d’experts

Argimon: «Sanitat ampliarà avui o demà el límit de 55 anys per a AstraZeneca»

El secretari de Salut considera un greuge que els restaurant de centres comercials no puguin obrir

2
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Tal com fa dies que reclamen els metges i altres veus expertes, Sanitat està revisant l’estratègia de vacunació amb AstraZeneca i ampliarà el límit de 55 anys que té establert per a la seva inoculació. Ho ha anunciat aquest divendres el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, en el programa de TV-3 ‘Els matins’.  «Avui o demà es trencarà aquest límit» d’edat, ha concretat, alhora que s’ha mostrat partidari de posar-la des dels 18 anys d’ara endavant. «La nostra opinió és que és per a totes les edats», com ha aprovat l’Agència Europa del medicament (EMA), ha dit. No obstant, la previsió és que, com en altres països, a Espanya aquesta vacuna que es reprendrà dimecres es destini a la població de fins a 65 anys.

En aquest mateix context, Argimon ha reconegut que l’examen de l’EMA a la vacuna després dels casos detectats de trombes pot haver fet perdre la confiança de la ciutadania, per això s’ha mostrat partidari d’una campanya per trencar aquest possible recel. «És un tema que em preocupa. Jo em vacunaria. Si obrim el límit per sobre de 55 jo entraria en el grup i em vacunaré. No ho faré en directe, però si és necessari faré ‘un Palomares’, ha ironitzat, en al·lusió al bany de fa cinc dècades del llavors ministre Fraga al Mediterrani després d’un accident nuclear.

El passaport sanitari

També s’ha referit al passaport sanitari que Europa va presentar aquest dimecres. Argimon ha instat la Unió Europa a prendre una decisió comuna per determinar si una única dosi pot fer que es consideri vacunada una persona. «Amb una dosi, passades tres setmanes, la protecció és elevada», ha assegurat.

Una de les preocupacions immediates dels responsables de Salut és aquest cap de setmana, el primer en dos mesos amb obertura comercial no essencial dissabte i amb sortides fora de la comarca. «Ens estem jugant les pròximes setmanes», ha assegurat, tot i que s’ha mostrat partidari, com altres vegades, de donar aire. «Necessitem aire. Des d’un punt de vista emocional i econòmic, però ho hem de fer amb responsabilitat», ha insistit, alhora que ha advocat per continuar amb les mateixes mesures per Setmana Santa «sense fer cap pas enrere». No obstant, ha sigut crític amb el que considera un greuge, el fet que la restauració dels centres comercials no pugui obrir, una mesura que ha considerat «discriminatòria».

La restauració

Notícies relacionades

El sector de la restauració dels centres comercials ha denunciat reiteradament que molts negocis estan «al límit» i han demanat poder reobrir amb urgència dilluns vinent, dia 22, al considerar que la seva situació representa un greuge comparatiu respecte a la resta del sector.

Aquests establiments, que fa cinc mesos que no poden obrir per ordre del Procicat, són uns 500 bars i restaurants situats a l’interior de centres comercials que donen feina a unes 12.000 persones, segons posen èmfasi fonts del sector.