Amb la bombolla de convivència

Les reserves per al primer cap de setmana sense tancament comarcal es disparen a Catalunya

Salut i Interior reiteren els missatges de precaució i l’obligatorietat de viatjar amb la bombolla de convivència

6
Es llegeix en minuts

El primer cap de setmana en tres mesos sense restriccions de mobilitat serà un respir d’alleujament per a restauradors i hotelers de tot Catalunya, que poden recuperar part de l’activitat econòmica, i també per als ciutadans, que poden viatjar a les segones residències amb la bombolla de convivència o disfrutar d’un cap de setmana pel territori català. L’eliminació del confinament comarcal dilluns passat també permetrà que els aficionats a l’esquí puguin desplaçar-se a les estacions del Pirineu, on s’espera que l’afluència de visitants sigui elevada, malgrat les gens favorables previsions meteorològiques i amb la Setmana Santa a tocar. En altres regions, com les Terres de l’Ebre o elMontseny, també es preveu una abundant concurrència de turistes. Les conselleries de Salut i Interior reiteren les crides a la precaució i l’obligatorietat de viatjar amb la bombolla de convivència. Per vetllar per aquests compliments, hi haurà controls a les carreteres.

Sortides massives i segones residències

«La situació que tenim no és la que desitjaríem, però és un pas endavant», celebra el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, en unes declaracions recollides per l’agència ACN. Un dels entorns naturals que més massificacions va patir abans del confinament municipal va ser el Parc Natural del Montseny, per la seva proximitat a l’àrea metropolitana de Barcelona. Les associacions turístiques del Montseny no obliden les imatges d’aparcaments plens, vehicles mal aparcats i llargs col·lapses que va deixar el passat pont del Pilar, imatges que molts temen que es repeteixin aquest primer cap de setmana. Tot i així, el sector hoteler de la zona no desaprofita l’oportunitat i té preparades diferents activitats guiades durant les dues últimes setmanes de març. L’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny compta, per exemple, amb una agenda completa fins a finals de mes, que va des de passejos guiats fins a itineraris per diferents llocs d’interès turístic o cultural, com ho són les ecogranges o les esglésies medievals.

«La situació que tenim no és la que desitjaríem, però és un pas endavant»,

Director general de Turisme de la Generalitat

La restauració també es mostra entusiasmada davant les perspectives d’aquest primer cap de setmana sense restricció de mobilitat comarcal i es preparen per rebre una important arribada de clients. Amb tot, avisen que hi ha molts punts a millorar per poder reanimar el sector. «És una excel·lent notícia la reactivació d’altres activitats afectades, tot i que no podem entendre el criteri tècnic pel qual es determina que l’hostaleria continuï amb fortes restriccions, i d’altres, amb riscos similars o més alts, poden treballar amb normalitat. Necessitaríem poder treballar fins a les 10 i poder disposar de servei de sopar», defensa el gremi d’associacions catalanes de restauració.

Molts aprofitaran les nova situació per visitar les segones residències, tancades des de fa més de tres mesos. «Fa temps que teníem ganes de pujar-hi i poder allunyar-nos una mica de l’estrès de la ciutat. Nosaltres solíem anar-hi cada cap de setmana i la veritat és que s’ha notat molt aquest canvi sobtat de no poder sortir del nucli urbà», explica Sílvia Aznar sobre la seva residència a Sant Vicenç dels Horts.

Temporal de neu

La mala notícia és que tot indica que el temps no acompanyarà. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) preveu un canvi de temps a partir d’aquest divendres que «comportarà de nou temperatures plenament hivernals, i fins i tot possibles nevades en cotes molt baixes», per això han reclamat prudència a la població. La predicció apunta una baixada de les temperatures d’entre quatre i cinc graus a la costa catalana. Les temperatures mínimes a les zones de l’interior descendiran per sota dels zero graus i arribaran a entre 4 i 10 graus negatius en zones de muntanya (a partir de 500 metres d’altitud). La possibilitat de nevades serà alta en zones muntanyoses el cap de setmana i podrien registrar-se a qualsevol zona de l’interior.

Estacions d’esquí

Al Pirineu català, després d’una desastrosa campanya d’esquí, les reserves han augmentat considerablement des que el Procicat va anunciar l’obertura de la mobilitat a Catalunya. El director de l’estació d’esquí de Vallter 2000, Enric Serra, explica que ha parlat amb els restauradors i hotelers de la comarca del Ripollès i la Vall de Camprodon i la «previsió de visitants per a aquest cap de setmana és molt bona». Algunes estacions funcionen per aforaments i d’altres per reserva prèvia. En el cas de Vallter 2000, les peticions per comprar forfets es fan de forma telemàtica i comenta que «també hi ha cert moviment». L’organisme FGC Turisme, que gestiona diversos complexos de muntanya, subscriu les seves paraules, ja que hi ha hagut un augment de trucades aLa Molina, Vall de Núria, Boí Taüll o Port Ainé. No obstant, les males previsions meteorològiques poden suposar un problema per a la seva obertura. «Estem pendents del temps, perquè divendres i dissabte farà vent i nevarà. És un hàndicap que nevi en cap de setmana», lamenta el mateix director.

«Estem pendents del temps, perquè divendres i dissabte farà vent i nevarà. És un hàndicap que nevi en cap de setmana»

Enric Serra, director de l’estació d’esquí Vallter 2000

Les mateixes sensacions està tenint l’estació d’esquí de Baqueira-Beret, que ha vist com en els últims dies les reserves s’han multiplicat per 10 en global, tenint en compte tant les del cap de setmana com les de Setmana Santa. «Les reserves dia a dia es van veient, es van animar dimecres i dijous. No són amb gaire antelació», exposen des de l’estació. A la compra de tiquets s’hi uneix l’ocupació hotelera, com la de l’Hotel Montarto, un dels hotels de la zona, que «està complet per a dissabte i diumenge». La crisi sanitària ha fet que els aficionats de l’esquí no s’hagin pogut acostar a les pistes fins aquest cap de setmana, per això no els preocupa que faci mal temps. «Són més les ganes que el temps. Al final la gent que esquiarà ja sap el que es trobarà. De tota manera, diumenge la previsió és millor», expliquen fonts de l’estació aranesa.

Notícies relacionades

L’associació d’hostaleria de la Cerdanya comenta que per a aquest cap de setmana encara no tenen xifres concretes, degut «que encara falten per confirmar reserves d’esquiadors, però ja hi ha hagut algunes cancel·lacions pel mal temps», comenten. Alguns hotels segueixen tancats, perquè obriran per Setmana Santa. «Hi ha més reserves per a d’aquí dues setmanes, sobretot des del dijous 1 d’abril fins al diumenge dia 4», confirmen els hotelers de la Cerdanya, una comarca que, malgrat tot, té una alta ràtio de segones residències, que sí que podrien omplir-se aquest cap de setmana.

Per la seva banda, Waynabox, empresa dedicada a la comercialització de viatges regal, confirma que des de l’anunci de la desescalada de restriccions hi ha hagut un increment del 150% de les vendes. «A Catalunya s’han començat a reservar escapades amb cotxe. La més sol·licitada és la zona de Lleida (Into the Wild) i la zona de les Terres de l’Ebre (Va de Vins), per als més gurmets», expressa l’empresa.